Lekfull repetition och julstämning i klassrummet
IKT-julkalender – lucka nr 18
Några spöklärare svävar vidare i korridoren och det humoristiska studiehandledarspöket viker sig dubbel av skratt av att ha sett att den sure geografiläraren liknade konstverket Skriet i det digitala verktyget Google Art Selfie. Den sure geografiläraren fnyser, muttrar något och svävar snabbt in i klassrum nummer 18, utan att öppna dörren. Självklart följer de andra lärarna efter.
Väl inne i klassrummet ser de ett meddelande på den vita tavlan. “Ta del av materialet i Google Classroom och förbered två frågor, som vi kan diskutera!”.
-Vad tusan är det? Vad det nu än är så ska ju läraren genomföra sina lektioner i klassrummet! fnyser den sure geografiläraren.
-Lugna ner dig! Detta har jag hört talas om. Det kallas för att flippa sitt klassrum, säger den nästan självlysande fysikläraren.
-Flippat klassrum! Hihi, så flippat! skrattar det humoristiska studiehandledarspöket och viker sig än en gång dubbel av skratt.
-Vad fånig du är. Flippat klassrum är när eleverna tar del av genomgångar, läser en artikel eller tittar på olika bilder före själva lektionen.
-Öh, varför väljer läraren en sådan undervisningsmetod? undrar den sure geografiläraren.
-För att kunna använda lektionerna till diskussioner, fördjupade frågor eller ge elever stöd när de arbetar med sina uppgifter, säger den nästan självlysande fysikläraren.
-Så du menar att lärarna vänder på undervisningen, så att eleverna arbetar aktivt på lektionerna istället för att passivt sitta igenom dem? säger det humoristiska studiehandledarspöket.
-Ja, eleverna kan ta till sig materialet på hemmaplan, och i skolan arbetar de med hjälp av lärarens stöd! Men hur eleverna kan se dessa genomgångar förstår jag inte. Kanske använder de sig av det som kallas “Google Classroom”, säger den nästan självlysande fysikläraren.
Den sure geografiläraren ryggar tillbaka av förvirring och råkar stöta till laptopen, som står på bordet intill tavlan. Laptopen tänds upp…
-Wow, vad häftigt! utropar alla lärarspöken i kör.
Klicka på lucka nr 18 för att se vad spöklärarna blev så häpna av!