Innocarnival 14-15/11

Modeller.

I fredags fick vi NT-Utvecklare ta del av den kreativitet och innovationsanda som råder bland Malmö och Skånes grund-och gymnasieelever, vi besökte Innocarnivalen på Malmö Mässan.

Modeller.

Här tog vi del av framtidens lösningar när det gäller t.ex stadsplanering, utbildning, mat och naturområden. Vi kommer i framtidens samhälle att vara beroende av moderna och innovativa lösningar och dessa ställer höga krav på på planering för en hållbar samhällsutveckling. Kanske fick vi se några av framtidens innovativa lösningar på Innocarnivalen. Det som värmde vårt hjärta när vi strosade runt bland alla bidragen var hur mycket hjärta och empatiska tankar som fanns med i Malmö skolornas bidrag. Läs här ett exempel från klass 6B på Lorensborgskolan som med inlevelse berättade för oss att man hade sett att det på deras skola var det barn som ibland kände sig ensamma och behövde någon som fanns bara för dem och vips så utifrån behovet föddes idén om en kompisrobot…en fantastisk innovation!

Stor docka bredvid text om i-scan.

Andra skolor från Malmö som deltog på utställningen var Bulltoftaskolan, Apelgårdskolan samt några skolor som arbetat tillsammans med Energifallet från Naturskyddsföreningen.

Vad är då innovation? Jo enligt Innovationsrådet är det förmågan att framgångsrikt ta fram och införa nya processer,tjänster och metoder som resulterar i betydande förbättringar av kvalitet, effektivitet eller ändamålsenlighet. Det kan handla om nya perspektiv på gamla problem, att omdefiniera en verksamhets syfte eller mål, utveckla kvalitet i befintliga tjänster, förändra sätten på vilka tjänster levereras och att hitta nya eller förbättrade samverkansformer. 

Om man ser ur ett teknikhistoriskt perspektiv så möts man ofta av frågan:

Vilken är historiens viktigaste uppfinning?

Kan man verkligen svara på denna fråga? I mina öron låter det som en omöjlig fråga att besvara. Jag tycker inte att det finns någon enskild uppfinning som är ”viktigast”. Alla uppfinningar måste ingå i ett större tekniskt system. Vad är hjulet om det inte finns en infrastruktur med vägar och broar som möjliggör utnyttjandet av hjulburna fordon? Vad är en toalettstol utan ett vatten- och avloppssystem?

Men om vi ändå skall spekulera….vilken tycker ni är historiens viktigaste uppfinning?

Blir du mer nyfiken på vilka innovationer som är viktigast enligt svenska folket på Tekniska Museets utställningssajt. Här hittar du även annan intressant fakta om svenska uppfinningar och uppfinnare. Väl värt ett besök!