Jonas Sjöstedt mötte sfi-elever på Södervärn

Jonas Sjöstedt står i klassrum.

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt besökte sfi-elever på Komvux Malmö Södervärn den 10 maj. Aulan var fullsatt och frågorna från eleverna många.

– Jag berättar gärna lite om mig själv och Vänsterpartiets politik, men det viktigaste för mig idag är att svara på era frågor, inledde Jonas Sjöstedt.

Jonas Sjöstedt står i klassrum.

Han är född i Göteborg men har flyttat runt mycket. 1990 bosatte han sig i Umeå, där han arbetade som montör på Volvo Lastvagnars anläggning.

– Det är en ovanlig bakgrund för politiker idag, sa Jonas Sjöstedt, som under åren 1995–2006 var ledamot i Europaparlamentet  och är riksdagsledamot sedan valet 2010. Han är partiledare för Vänsterpartiet sedan 2012.

Efter presentationen berättade Jonas Sjöstedt kort om vad Vänsterpartiet står för.

– Vänsterpartiet  är ett grönt, feministiskt och socialistiskt parti. Vi står för ett bättre och mer jämlikt samhälle, där alla har lika möjligheter. Sverige har tyvärr utvecklats till ett land med stora skillnader – som ökar. Det vill vi göra något åt. Alla ska ha en inkomst, som man kan leva på. Kvinnors villkor i samhället är en stor fråga för oss. Och vi säger skarpt nej till vinster i välfärden.

Därefter tyckte Jonas Sjöstedt att det var dags för sfi-elevernas frågor. Hur kan vi få jobb? löd första frågan.

– Det är svårt idag utan gymnasieutbildning. Satsa på yrkesutbildningar till de jobb som faktiskt finns! Vi vill också att det ska vara enkelt att starta eget företag. Det är också viktigt att dela på arbetena som finns i samhället genom kortare arbetstid till samma lön. Då kan man ta in fler personal. Många sliter ut sig idag, både män och kvinnor.

Det är svårt att hitta bostad i Malmö. Vad kan man göra?

– Vi måste bygga fler hus och lägenheter – med tak för hyran! Väldigt lite pengar går till att bygga nya bostäder idag, men det är hit stödet ska gå.  Vi vill bygga mer jämlika och blandade städer, både när det gäller bostäder och skolor.

Anhöriginvandring – hur resonerar vänsterpartiet?

– Vi röstade emot den nya lagen, eftersom vi tycker det är omänskligt att inte få återförenas med sin familj. Det viktigaste är att få leva med dem man älskar. Men vi är inte för en fri invandring, man ska ha asylskäl.

Brott och våld i Malmö – hur ska man lösa detta?

– Det är svårt att få människor att vittna idag, eftersom folk är rädda. Fler lokala poliser kan avhjälpa detta. Vi behöver fler närpoliser, gärna med olika språk och kulturer. Skärpta vapenlagar och höjda straff för olaga vapeninnehav är också viktigt.

Hur kan vi bekämpa rasism?

– Det är ett av våra stora samhällsproblem idag, och det blir alltmer politiskt. Att koppla ihop invandring med kriminalitet är både ansvarslöst och farligt. Att istället blanda människor och bryta ner fördomar kan pressa tillbaka rasismen i samhället, sa Jonas Sjöstedt och avslutade med en uppmaning till eleverna att använda sin rösträtt.