Julens kemi…och andra spännande julkalendrar

Gran byggd av molekyler.

Nu när julen närmar sig med stormsteg så är det för många julkalendrarnas tid…hur hittar vi rätt i kalenderdjungeln till NO-lektionerna?

Kalendern från tekniska museet heter Julens Kemi och handlar om juletiden ur ett naturvetenskapligt perspektiv. Man kopplar ihop julens kemi med vinter och jultraditioner.

Varje dag kan man läsa om tips, trix och om man vill…ännu mer kunskap om området. Till varje del finns det ett enkelt experiment som man med fördel kan prova hemma i köket.

Dagens lucka handlar om vatten och salt. Idag kan du läsa om att fryspunkten skiljer sig mellan saltvatten och färskvatten. Kan vara bra att veta nu när det blir halare ute på gatorna. Varför saltar man vägarna när det är runt 0 grader?

Julens kemikalender

På Illustrerad Vetenskaps hemsida öppnas en lucka med intressant läsning om våra 24 mest spännande grundämnen. De grundämnen som det just nu går att läsa om är: väte, kol, neon, svavel, helium, antimon, järn och idag syre. Visste nu att ca en femtedel av jordens atmosfär består av syre? Klicka på bilden för att komma till kalendern.

Periodiska systemet format i trappa.

Till sist vill vi tipsa om LTH:s julkalender 2014. För åttonde året i rad har Lunds teknologer gjort pedagogiska småfilmer som på ett spännande sätt hjälper oss förstå vetenskapliga fenomen. Vi får t ex veta vad det egentligen är som händer när lussebullarna jäser…

LTH:s julkalender 2014