Julklappsinsamling med de antirasistiska elevgrupperna

Julklappar ligger i soffa.
Några av de julklappar som samlades in under dagen
Egenkomponerad affisch av elevgruppen
Egenkomponerad affisch av elevgruppen

Veckan som har gått har inneburit mycket aktiviteter och planering för våra antirasistiska elevgrupper. Tillsammans med Project Christmas har elevgrupperna anordnat en julklappsinsamling på sin skola till asylsökande barn. Eleverna fick vid elevgruppstillfället veckan innan planera tillsammans om hur de skulle göra för att få in så många julklappar som möjligt. Eleverna delades vid tillfället in i tre grupper som alla hade olika ansvarsområde.

Bland annat skrevs en lapp till föräldrarna om insamlingen som sedan delades ut och affischer för eventet med information gjordes. På så sätt var det eleverna i gruppen som själva var den drivande kraften i att engagera övriga klasser på skolan. Resultatet blev mycket lyckat och efter en halvtimme vid insamlingen hade projektet dragit in runt 60 julklappar till stora som små. Under eftermiddagen fortlöpte insamlingen och resulterade i runt 100 klappar.

Julklappsinsamlingen till asylsökande barn blev en succé i förhållande

Några av elevernas egna fina bidrag till insamlingen
Några av elevernas egna fina bidrag till insamlingen

till antalet klappar, men det som var slående handlade om elevernas engagemang och deras idéer om hur de skulle kunna engagera skolan i dessa frågor. Det finns mycket vilja i våra elevgrupper till att själva ta initiativ och driva till exempel en kampanj som denna. För oss är just denna process viktig framför allt i förhållande till att det är eleverna själva som tar initiativen och är drivande i de frågor som rör antirasism och likabehandling. Det finns mycket engagemang i våra grupper och det är när detta engagemang får möjligheten att omformas i praktiken, och eleverna får möjlighet att faktiskt göra något som har konkret antirasistiskt anknytning.

Några av de julklappar som samlades in under dagen
Några av de julklappar som samlades in under dagen

Lovisa Thorild

PS: En liten julhälsning

Då var det den tiden på året igen. Röda dagar i kalendern avlöser varandra, fukten tar sig in under flera lager av kläder och skyltfönstren är packade med gubbar i röda mössor, stjärnor och ett och ett annat uppstoppat djur. Lärarna stressar med betyg, pepparkakor och avslutningar och många elever drömmer sött om sovmorgnar framför tv:n. Det är den tiden på året då vardagen bryts. För vissa är det ett efterlängtat uppehåll, för andra är det ett vakuum i tillvaron.

Under skolåret jobbar vi med att möjliggöra alla barns likvärdiga skolgång. Detta gör vi i samarbete med skolorna genom att skapa strukturer som kan ge varje elev en känsla av lika värde och möjligheter. Ibland känns det som att vi försöker göra det omöjliga; att göra skolan till en oas av likvärdighet och trygghet mitt i en orättvis värld. Än har vi lång väg kvar att gå. Många barn lämnar i dag skolan för ett lov i ett hem utan mys, mat eller ork till kärlek. Många barn lämnar idag skolan och får ett efterlängtat avbrott från kränkningar och känslor av värdelöshet. För dessa barn, och för alla de emellan, går vi till jobbet igen i januari. Som sällskap har vi makalösa pedagoger och tjänstepersoner från Malmö stad och civilsamhället. Tack till alla er som följer vår verksamhet och som aldrig slutar kämpa.

Selma, Ana, Petter och Lovisa