Lekfull repetition och julstämning i klassrummet
Källkritikens dag och NPF-dagen
Därför fokuserar vi denna vecka på resurser för dig som vill ha inspiration och idéer kring hur du kan sätta dessa dagar i fokus. Här tipsar vi om några resurser ur vardera kategori men du hittar många fler på Malmö delars framsida samt när du söker på orden.
NPF- dagen med resurser av Joanna Lundin
Joanna Lundin är högstadielärare, författare och skolutvecklare. Hon handleder och utbildar skolpersonal inom tillgänglighet och NPF-frågor över hela Sverige. I dessa resurser bjuder hon på tips kring arbetsro och struktur med utgångspunkt i Arbetsro och magiska 7:an samt hur man gör för att göra sitt klassrum så tillgängligt som möjligt i Här har du ditt klassrum!
Källkritiska övningar som fascinerar
I den roliga resursen Sant eller falskt? En källkritisk övning får man verkligen tänka till. Låter det sannolikt eller överträffar verkligheten dikten? Tänk själv! Är Loch Ness-monstret världens sista dinosaurie? Finns det tvillingar som sitter ihop? Glömde de första människorna på månen kvar en astronaut? Man ska inte tro på allt vad folk säger. Med det kan också vara så att det som låter som tidernas värsta rövarhistoria verkligen har hänt på riktigt.
När vi dyker djupare ner i källkritiken möter vi faktamanipulering på hög nivå men som förekommer flitigt. I Deepfake – En framtid full av falska nyheter? kan du jobba med att uppmärksamma deepfake i din undervisning. Fenomenet syftar till att föra publiken bakom ljuset och krävde inledningsvis ordentligt med resurser för att kunna manipulera rörlig bild. Idag kan den som har en hyfsad dator och ett tillräckligt stort intresse skapa filmerna.
Vi önskar er en fin vecka!