Kom-ihåg-lapp till oss alla

Tecknad figur ligger på golvet och skriver.

Världen kommer allt närmare den dag då Andra världskriget, och de fasor som det kriget bar med sig, blir en andrahandsberättelse. Precis som alla andra krig i historie- och läroböcker. Det samlade gemensamma ansvaret blir då att komma ihåg tillsammans. Den 27 januari är Förintelsens minnesdag och denna dag blir allt viktigare att uppmärksamma av detta skäl. Sedan finns det ett ansvar att inte förpassa all undervisning om Förintelsen till den 27 januari. Den har sin plats inom alla diskussioner om förtryck, mänskliga rättigheter och där det dyker upp människor som påstår att människor har olika värde.

Veckans filmkrönika kommer av denna anledning redan idag, och tipset är en film från vår egen streamingserver. Detta innebär att filmen inte är tillgänglig utanför Malmö stads nät. Filmen heter Seven Minutes in the Warsaw Ghetto och handlar om åttaårige Samek, som lever instängd i Warszawagettot. Det är en kort dockanimation som sitter kvar länge och kan skapa en bra diskussion i klassrummet.

Dina cookie-inställningar hindrar dig från att se innehåll från YouTube. Du kan enkelt ändra dina inställningar för Funktionella cookies, så att du kan ta del av innehållet.

Länk till filmen i Selma:
http://selma.pedc.se/record=b1247147~S20*swe

På SVTPlay går det även att se filmen Naken bland vargar, som kan kan vara användbar i arbetet med äldre elever. Den utspelar sig i ”koncentrationslägret Buchenwald, i slutet av mars 1945. En treårig judisk pojke smugglas in i lägret i en resväska. Med fara för sina liv bestämmer sig en grupp fångar för att gömma och skydda pojken. De riskfyllda ansträngningarna för att rädda barnet blir för fångarna en mänsklig handling under omänskliga livsförhållanden.” (SVT Play)

Se filmen här (fram t o m den 17 februari):
http://www.svtplay.se/video/5920244/naken-bland-vargar/naken-bland-vargar-avsnitt-1