KONY2012 – Vad är det?

Fakta kring Joseph Kony.

När världen stod stilla för en stund p g a att Apple hade release-fest, bekantade jag mig med en historia om Joseph Kony. Måste erkänna att jag inte hade riktig koll på vem han var, men efter att ha tittat på en 30 minuter lång film var jag tvungen att lära mig mer.

Dina cookie-inställningar hindrar dig från att se innehåll från YouTube. Du kan enkelt ändra dina inställningar för Funktionella cookies, så att du kan ta del av innehållet.

Allt man har hört talas om och läst om barnsoldater i centrala Afrika får ansikten och liv i den här filmen. Det går inte att blunda för det och mannen som är ansvarig för det är just Joseph Kony. I sociala medier växer engagemanget för att uppmärksamma världen på denna man som är ansvarig för att många barn aldrig har fått vara barn. Målet med filmen och kampanjen är att Kony inte längre ska vara okänd och kunna gömma sig och att hans barnsoldater inte ska vara osynliga barn, som ingen känner till, hör eller ser.

Filmen är en bra utgångspunkt för att förstå vad barn har utsatts för i bl a Uganda. Sedan kan man bli lite cynisk och ifrågasätta en organisation som växer fram från ingenting på ett par veckor, men oavsett det  så vill jag påstå att man måste vara robot om det inte knyter sig magen och hjärtat när man ser filmen. Därefter går det att titta närmare på processen som presenteras.

Det går att läsa mer på Kony2012.com för de som vill ta reda på mer från organisationen bakom denna kampanj och finns man på Twitter och Facebook är det svårt att undvika det oavsett om man vill eller inte. Mer balanserad tilläggsinformation hittar man på den här Foreign Policy-bloggen. Om man arbetar med källkritik är detta ett utmärkt tillfälle att titta på de verktyg man idag har för att skapa opinion och vilket ansvar som vilar på avsändaren.