Tips till lektioner i många ämnen!
Labbrapporter, rymden och planeringsstöd!
Stearin-gas: Att ställa hypoteser och skriva labbrapporter
Stearin-gas är en enkel video med medföljande lektionsplanering och övning som syftar till att introducera eleverna till och låta dem öva att ställa en enkel hypotes och att skriva en laborationsrapport.
Mall för laborationsrapport: åk 4-6
I den här resursen får du en enkel mall för att lära eleverna skriva en laborationsrapport. De olika delarna i rapporten beskrivs och ett exempel på en rapport visas.
Rymden – solsystem, himlakroppar och planeter!
Under arbetet med rymden kommer ni under 5 lektioner att lära er om solsystemet, om avstånd mellan himlakroppar och planeternas storlek. Andra saker som tas upp är varför det blir dag och natt, om månens faser och olika stjärnbilder. Lektionerna innehåller flera laborativa övningarna och experiment. Förmågor som tränas är att kommunicera, genomföra systematiska undersökningar, och att använda de naturorienterande ämnenas begrepp, modeller och teorier.
Fysik på gradäng
I detta arbetsområde beskrivs fyra fysiklektioner som kan utföras på en gradäng. Det går lika bra att göra övningarna på en traditionell lekplats. Övningarna handlar om tyngdpunkt, krafter och friktion.
En gradäng är ett uteklassrum, byggd i trä med tre nivåer och två flanker. Den kan användas som en samlingsplats, en scen eller som i det här fallet för fysikundervisning. I Malmö finns gradänger på vissa skolgårdar.
Planeringsstöd matematik – Lgr 22
Syftet med det här materialet är att vara ett stöd i planering av matematikundervisning och att stödja lärare och arbetslag/ämneslag i att tolka innehållet och synliggöra progressionen i kursplanen.
I planeringsstödet finns det framtagna diskussionsfrågor till arbetslag/ämneslag för att samtala kring planering av undervisning. I materialet synliggörs progressionen i kursplanen F9 på överskådligt sätt så att man kan se respektive stadies centrala innehåll i förhållande till de andra stadiernas inklusive det centrala innehållet kopplat till förskoleklass.
Välkomna in i årets första höstmånad!
Annika och Lena / Redaktörer på Malmö delar