Lärande författarbesök

Anders och Sören står på scen och vinkar.

Från tankar om att bli polis, via ett kanske inte helt uppskattat rockband i en källare, till att börja skriva barn- och ungdomsböcker om de så uppskattade karaktärerna Bert, Sune och Håkan-Bråkan. Ja, så såg Sören Olsson och Anders Jacobssons resa mot författarskapet ut.

Under onsdagen berättade de om den resan för några av eleverna på Augustenborgsskolan.
Sören och Anders, som är kusiner, har skrivit närmare 160 böcker och under författarträffen på Augustenborgsskolan berättade de bland annat om hur de får inspiration till handlingen och karaktärerna i böckerna från verkliga händelser. Håkan-Bråkan och Lill-Erik är två exempel. Anders högst pinsamma misstag att klappa fel fru i rumpan är ett annat.

Anders och Sören skriver autografer till tre barn.
Augustenborgsskolan har länge jobbat mycket med att få fler elever att läsa böcker, bland annat genom just författarbesök, ett väl utbyggt mediatek samt en mediapedagog som jobbar aktivt med textsamtal och bokcirklar, både under och efter skoltid. Ulrika Prössel-Eriksson är rektor på skolan och hon berättar att eleverna ofta får läsa böcker som senare kommer ut som film på bio.

Som belöning för att de deltagit i bokcirklarna får eleverna gå och se filmen.
– 70 procent av våra elever har annat modersmål än svenska, därför jobbar vi mycket med språk på skolan och böcker är en naturlig väg in i det svenska språket, säger Ulrika Prössel-Eriksson.

Text och foto: Jenny Cederbom – kommunikatör