Luftförbättrare och doftsprayer – onödigt att tillsätta i barns vardag

Flicka tvättar händerna i handfat.

Att städa är viktigt för att minska barnens risk för exponering för kemiska ämnen. Lika viktigt är det att välja lämpliga rengöringsprodukter. Genom att välja parfymfria produkter undviker då många sådana ämnen. Välj även tvättmedel, tvål, diskmedel och hudkräm som är miljömärkta, parfymfria och allergitestade. Genom att välja sådana produkter via Malmö stads ramavtal bidrar du till att minska barnens exponering för kemiska ämnen.

Onödiga produkter

Luftförbättrare och doftsprayer förekommer tyvärr ibland. Som nämnt i tidigare inlägg är barn och unga mer känsliga för kemiska ämnen eftersom de är under utveckling. Om det är ett problem med lukt bör snarare ventilationen ses över. Att tillsätta luftförbättrare och doftsprayer är onödigt att utsätta barnen för. Oavsett om det är till exempel en förskola eller skola är det viktigt att ha rutin för att anmäla om ventilationen inte fungerar eller om antalet barn ökar i en lokal så att ventilationen anpassas för det.

Rengör med citron

Citron kan användas till mer än vid matlagning. Här kommer ett litet tips som funkar bra för mig hemma. Citron är milt blekande och tar bort obehaglig lukt och rengör. Ställ in en skål med citronsaft och lite vatten i mikron och kör på full effekt i några minuter. Ingrodd fukt löses då upp och kan sedan torkas bort med trasa. Citron är också bra mot kalkavlagringar till exempel i badrummet. Jag lärde mig nyligen att insidan av ett bananskal kan användas för att putsa läderskor. Därefter putsa med semskinn.

 

Text: Matilde Törnqvist