Malmö Idrottsgymnasium besökte skolor i New York

Åtta personer står uppradade.

Den 17 september reste en grupp med två skolledare och fem idrottssamordnare/lärare från Malmö Idrottsgymnasium tillsammans med utbildningchef till New York för att besöka skolor med idrottsprofil. Resan gjordes i samarbete med skolledare, lärare och elever från Polhemsskolan i Lund. Projektet var ett Atlas finansierat förberedande program.

Det första skolbesöket gjordes på den katolska St Anthony´s High School på Long Island utanför New York. På skolan studerar 2 500 elever. Flertalet elever deltar i skolans olika aktiviteter efter skolans slut. Aktiviteterna var körsång, konst samt en mängd olika idrottsaktiviteter. Redan på St Anthony´s blev  vi imponerade av den skolans faciliteter som tex en nybyggd basketplan med utfällbar läktare med plats för cirka 3 000 sittande.  De gjorde även en av New York states största satsningar på brottning. Skolan hade även en ny inomhus multisportarena med fokus på friidrott. Utomhus fanns planer med plats för amerikansk fotboll, la crosse, och fotboll. Vi fick möjlighet att träffa skolans rektor och ansvarig för internationella utbyten. Vi fick även sitta med på en lektion. Samtliga elever bär skoluniform och arbetade traditionsenligt med papper och penna. Datorer fanns att låna.

Long Island University

Dagen därpå besökte vi Long Island University. Där träffade vi den svenske fotbollstränaren Andreas Lindberg. Andreas har arbetat på universitetet i nio år och kunde därför ge oss bra information om både det amerikanska skolsystemet och hur det är att arbeta på en amerikansk skola. Vi fick även träffa fystränare och assisterande tränare med ansvar för match- och träningsanalys. De presenterade sitt nya GPS-system de hade börjat använda på sina fotbollsspelare. Detta kunde läsa av många fysiska kvalitéer och löpsträckor hos spelarna. Besöket avslutades med en rundtur på Campus. Vi fick både se utbildningslokaler samt studentboende, sk dorms.

Åtta personer står uppradade.

Riverdale High School

Den sista dagen åkte vi till en tredje skola, 45 min bilfärd till the Bronx, för att göra ett studiebesök på Riverdale High School. Skolan drivs i privat regi. Skolan har 1 250 elever som kommer mestadels från Manhattan. Precis som på St Anthony så uppmuntras alla elever att delta i de frivilliga aktiviteterna efter skolan slut. På Riverdale satsade man ännu mer idrotten och visade stolt upp sina anläggningar, sina duktiga coacher och övrig personal som arbetade med träning och hälsa.

På Riverdale High School arbetade man mycket aktivt med sponsorer till skolan. Efter två år hade de fått in 75 miljoner dollar. En del av pengarna gick till skolavgifter för elever som inte själv kunde finansiera sina studier på skolan, det var 10% av det totala elevantalet.

Riverdale såg ett stort värde i att ha elever från alla samhällsklasser och från olika delar av New York.  En stor del av sponsorpengarna gick till den nybyggda planen för amerikansk fotboll, lokaler för nytt gym, ny fäktningshall samt en nyinvigd simhall.  Skolan visade stor gästvänlighet och tog emot oss på ett fantastiskt sätt. Våra ambitioner är att i framtiden ha ett utbyte skolorna emellan vad gäller både lärare och elever.

Text och foto: Lärare på Malmö Idrottsgymnasium