Lekfull repetition och julstämning i klassrummet
MIK-nyhetsbrevet vecka 40: Mäktigast i Sverige, antiken som bricka i maktspel, bibliotek och MIK och gamingkultur på nätet
Förhoppningsvis hittar ni något av intresse.
Therese Lindgren är mäktigast i Sverige
Medieakademin har släppt sin årliga rapport Maktbarometern som mäter hur mycket genomslag och följare olika aktörer på de digitala arenorna har. Topp tio listan 2019 ser ut så här:
Maktbarometerns totallista 2019
- Therese Lindgren (+1)
- Joakim och Jonna Lundell (-1)
- JLC (+1)
- Newsner (+3)
- Pewdipie (0)
- Noted media (+10)
- Expressen (-5)
- Aftonbladet (0)
- Djurens rätt (+10)
- Ben Mitkus (-4)
Här finns det mycket att diskutera med eleverna om. Vet de vilka alla på listan är? Hur många av dem följer de? Skiljer det sig vilka pojkar och flickor följer? Följer reell ”makt” med stora följarskaror?
Therese Lindgren tror att framgången beror på att hon uppfattas som “the girl nextdoor”:
Jag pratar om personliga saker som kärleksproblem, ångest och panikattacker, känslan av att inte ha tillräckligt mycket vänner och att inte passa in. Sådant som de allra flesta någon gång i livet går igenom, men kanske känner sig ensamma i. Medieakademin
I sammanhanget är det ju intressant att sätta samman vad hon nämner som framgångsfaktor med vad Johan Wanloo diskuterar i sin krönika som länkas längre ner.
Se gärna Emanuel Karlstens medverkan i TV4 när han presenterar rapporten.
Emanuel Karlsten: ”De når flest svenskar på sociala medier”
Sverigebilden och desinformationsmekanismer
Förra veckan kunde vi läsa om hur information kan vridas, vändas och feltolkas i propagandasyfte i en pedagogisk artikel av Patrik Oksanen. Vill man fortsätta på samma tema kan man läsa Anders Lindbergs ledare i Aftonbladet som följer hur en slarvig tolkning av en nyhetstext transformeras till politisk propaganda. Läsvärt för att förstå hur desinformationsmekaniker fungerar i praktiken.
Moderaterna gästspelar i Putin-TV
Relaterat är det alltid intressant att kolla på rysk statsmedia som Russia Today och Sverigebilden de förmedlar. Vad är det för typ av nyheter de väljer att plocka upp och hur formulerar de sig i dessa? Vilket narrativ om Sverige vill de bygga och varför?
Som ett exempel kan vi ju kolla på deras nyhet om att antiken föreslogs tas bort i de kommande reviderade läroplanerna, vilket förresten nu är ändrat meddelade Skolverket tidigare idag.
Sweden could drop ancient history from school curriculum in favor of gender roles & postmodernism
I ingressen läser vi att:
”Swedish state schools may drop ancient and medieval history from the curriculum to make room for postmodernism and “democratic values,” according to a controversial new proposal that has enraged many Swedes, local media reports.”
Vilken är Sverigebilden de försöker förmedla och varför?
Övrigt gott och blandat
MIK-portalen
Årstaskolans MIK-portalen innehåller en massa bra färdigt lektionsmaterial man kan använda eller inspireras av och ett besök rekommenderas varmt.
På tal om det där med unga och deras telefoner
Många förfäras över ungas mobil- och sociala medieranvändning men jag tror det kan vara värt att försöka nyansera den diskussionen lite grann. Ett sätt kan vara att läsa Johan Wanloos förnämliga krönika som sätter fingret på vad som är så lockande med att följa kändisar på nätet:
Vi slutar aldrig vara nyfikna på andra. Om personerna vars öden och äventyr vi följer är uppdiktade eller inte spelar ingen större roll. Den som inte förstår att alla influencers fantastiska liv och de spännande draman de upplever (och de dyra kläder de har på sig) är lika mycket fiktion som ”Sagan om isfolket” är väldigt naiv.
Det är dags att vinna ungdomarna tillbaka!
UR Wikimania
På URPlay hittar man nu alla föreläsningar från konferensen Wikimania med tema fri kunskap och de globala hållbarhetsmålen.
MIK och bibliotek – en lägesrapport
Svensk biblioteksförening har sammanställt en lägesrapport kring hur utvecklingen sett ut inom forskningen och vad man ser för utveckling framöver vad gäller bibliotekspraktiken kopplat till MIK-området.
Olof Sundin konstaterar i en intervju om skolbibliotekariernas roll:
MIK och bibliotek – en lägesrapport
MIK-tema på bokmässan
I väntan på att UR Samtiden ska publicera sina filmade föreläsningar så kan Digitala Bibliotekets rapport från mässan vara värd att kolla upp, den innehåller också länkar till diverse nya rapporter och skrifter.
Ny rapport: Gaming och yttrandefrihet
Vill man uppdatera sig kring juridiken som gäller kring kränkningar och brott på nätet samtidigt som man bildar sig i spelkulturen är Mårten Schultz och Johan Rosells nya rapport Gaming och yttrandefrihet väl värd att läsa.