Mitt FÖRSTA jobb

Tecknad man i kostym.

Det har förekommit kortfilmer från The Animation Workshop i danska Viborg här i Filmkrönikan tidigare. Orsaken har varit att de är välanimerade och framförallt har de en bra historia. Veckans film är inget undantag.

Vi får aldrig reda på vad vår huvudperson heter, men det är sannolikt så att de flesta kan gissa det i slutet. Han utsätts för en anställningsintervju som avviker från det normala. Visst kan en intervju kännas som en kamp mot elementen men jag tror inte att alla hade uppskattat den behandling som vår protagonist utsätts för.

Filmen är underhållande och när man har sett den förstår man också att den fungerar som utgångspunkt för diskussioner med eleverna. I likhet med all film finns det alltid olika infallsvinklar till diskussionerna. Det går att prata om tekniken, manusstrukturen och utifrån filmhistoriken, men utöver det är det självklart berättelsen som kan skapa gnistor i ett klassrum.

Jag upplever film som ett fantastiskt verktyg, just för att alla kan ha åsikter om film. Du behöver inte förstå hur film skapas för att förstå vad film förmedlar och därför blir det ett kraftfullt medium tillsammans med elever i alla åldrar.