Normbrytande Rättigheter lanserar kampanjen #normbryt på instagram och skolor

Kärnor sitter i soffa.
Person lutar sig mot annan persons axlar.
Fotograf: Helena Johansson

Normbrytande Rättigheter lanserar i dag sin nya look och i samband med det även kampanjen #normbryt. Tanken med kampanjen är att ungdomar, pedagoger och andra kan ladda upp bilder på  instagram och andra sociala medier på normbrytande saker de ser eller hör talas om, men också normer som de själva är trötta, arga eller irriterade på – normer som de får ”bryt” på.

Kampanjen är tänkt som ett roligt och inspirerande sätt för ungdomar att engagera sig i likabehandlingsarbetet och samtidigt börja reflektera mer kring de begränsande normer som så starkt präglar vårt samhälle och våra skolor.

Under processen med likabehandlingsarbetet i skolorna kommer även eleverna engageras på flera olika sätt. Ett led i detta kommer vara ett ge eleverna möjlighet att driva egna kampanjer på skolorna för att uppmärksamma normer och andra viktiga sociala frågor som berör eleverna i deras vardagsliv. #normbryt är tänkt att vara som en inspiration för elevernas kampanjer, men dessa kan också bli en direkt förlängning av #normbryt.

Idag värmde vi upp med den här godbiten på facebook och instagram, och vi hoppas att normbrytande iakttagelser kommer börja droppa in från fler ungdomar, pedagoger och världsmedborgare. Följ oss på @normbryt på instagram för att se fler normbrytande bilder!

Petter Carlsson Söderstrand, ungdomssamordnare

Kärnor sitter i soffa.