Nya filmer i Selma – för de äldre

Omslag till fyra nya filmer.

Under höstterminens sista veckor publicerades en del filmer i Selma och fram till sportlovet ska jag presentera dem här i Filmkrönikan. Jag börjar med några spelfilmer och en dramadokumentär idag, däribland förra årets oscarsvinnare för bästa utländska film och IMDbs högst rankade film.

Saul’s son
http://selma.malmo.se/record=b1264325~S4*swe
Debutregissören László Nemes skakande drama, som följer den ungerske Auschwitzfången Saul Auslander under hans fasansfulla jobb med att bränna liken av sitt eget folk. Övertygad om att en av de avrättade är hans egen son gör han allt för att finna en rabbi och ge sin son en värdig begravning. Med en kameraföring som följer Saul intimt skapar Nemes en klaustrofobisk känsla och en obehaglig förnimmelse av att själv vara på plats. Filmen vann både Oscar och Golden Globe för bästa utländska film förra året.

Soaked in bleech
http://selma.malmo.se/record=b1264332~S4*swe
Nyheten om Kurt Cobains självmord skakade en hel generation när den spreds över världen 1994. Men var hans död verkligen självförvållad? Soaked in Bleach avslöjar händelserna bakom Kurt Cobains död upplevt genom privatdetektiven Tom Grant, som anlitades av Courtney Love bara dagar innan hennes make hittades död i deras hem i Seattle. Vad hände egentligen under de skälvande dagarna 1994. Soaked in Bleach är en dokumentär där intervjuer med nyckelvittnen blandas med dramatiserade scener som skapar ett stark narrativ av vad som hände under de skälvade dagarna 1994.

Slaget om Alger
http://selma.malmo.se/record=b1264333~S4*swe
1954 inleder Algeriska befrielsefronten en revolt mot landets franska styre. Upproret övergår i ett fullskaligt krig som utkämpas på Algers gator och torg. Terrorism och tortyr blir vardagliga vapen i den blodiga kamp som slutligen resulterar i Algeriets självständighetsförklaring 1962. Gillo Pontecorvos mästerliga ”Slaget om Alger” har utnämnts till historiens bästa politiska film.

Muren
http://selma.malmo.se/record=b1264341~S4*swe
Med fara för sitt liv klättrar Omar varje dag över den åtta meter höga separationsmuren. Inget ska hindra honom från att träffa sin flickvän som bor på andra sidan av Västbanken. På nätterna riskerar han återigen livet då han utför attentat mot ockupationsmaktens militär. En farlig lek med döden som resulterar i att han arresteras och tvingas bli angivare åt israelerna. Men kan han verkligen förråda den sak han slåss för – och sina närmaste vänner?

Nyckeln till frihet
http://selma.malmo.se/record=b1264392~S4*swe
Andy Dufresne (Tim Robbins), är en tystlåten ambitiös man långt kommen i en lysande karriär. Dessvärre är hans förhållande med frun långt i från lyckligt. När frun och hennes älskare brutalt skjuts ihjäl åtalas Andy och fälls för morden. Straffet blir två livstider på Shawshank, ett av de värsta fängelserna i USA. I fängelset möts han av den hårda fängelsechefen som styr fängelset med järnhand och mycket övervåld. Efter ett tag får Andy reda på att en nyanländ fånge kan hjälpa honom att få målet omprövat. Nyckeln till frihet ligger på första plats på IMDbs topplista.