Lekfull repetition och julstämning i klassrummet
Odling i Slottsträdgården
I höstas fick vi veta att Lindängelund skulle ”pausas” 2018 vad beträffar verksamhet – precis när vi sammanfattat responsen från alla deltagare och kunde sammanfatta att det varit både roligt och lärorikt. Så, vad skulle vi göra nu? Efter nya möten och diskussioner, och med god vilja från alla inblandade så ordnade det sig. Ny plats blir den vackra Slottsträdgården – tack till Gatukontoret för att vi får vara där! Det finns plats för tio klasser som kommer tre gånger var. Tack till Malmö Museer för ni tar hand om bokningen.
Nu kan Malmös elever i åk 2 – 6 få odla rotfrukter, grönsaker och blommor. Varje klass kommer under tre tillfällen att få vara med och så, sköta om odlingen och skörda. Eleverna får även möjlighet att laga mat i det gröna och smaka på det som de odlat under säsongen. Alla redskap finns på plats och Slottsträdgården tillhandahåller utsäde och frön. Varje tillfälle är ca 2 tim och en odlingspedagog finns på plats för att vägleda eleverna. Odlingspedagogerna kommer dels från museet, dels från Växtvärket/Gatukontoret samt PI. Vi kommer att jobba i halvklass, den ena halvan med odlingspedagogen och den andra,som klassens lärare tar hand om, får arbeta med andra aktiviteter i parken. Här finns möjlighet att knyta an till naturvetenskaplig undervisning, t.ex. titta på insekter och fåglar.
Första tillfället är i april, det andra i maj och det sista i september, ni bokar alla tre datumen samtidigt.
Så skynda att boka om ni vill ha en chans att komma med: boka.museum@malmo.se, tel 040-34 44 23. Telefontid: kl 9–12 måndag–fredag. Först till kvarn…
Slottsträdgården når du lätt från alla Malmös stadsdelar med stadsbuss. Det går även att boka Naturbussen.
Något du undrar över kring just denna aktivitet? Då kan du höra av dig till
gk.odlaislottstradgarden@malmo.se
Förslag till arbetsgång utifrån modellen upplevelsebaserat lärande (t ex tips om ord och begrepp att kunna) finns här.
Där finns också ett par andra aktiviteter, en i Slottsparken och en Kungsparken, som ni arbetar med på egen hand. Kanske kan ni använda er av något från dem när ni delar dem i halvklass?
Kontakt för Det utvidgade klassrummet: Marianne Bomgren, marianne.bomgren@malmo.se
och Birgitta Petrén, birgitta.petren@malmo.se