Pedagogiska aktiviteter i närnaturen del 1

Barn håller sina händer i en cirkel där olika material finns.

Birger Emanuelsson och Eva Hörnblad har satt ihop tips på hur du som pedagog kan lägga upp utomhuslektioner. Just nu är det vara extra viktigt att hålla avstånd och då passar det extra bra att hålla lektionerna utomhus.

Här är förslag till aktiviteter i Malmö eller Malmös närområden. Beroende på var i Malmö man är kan man antingen cykla dit eller åka kollektivt. Slutligen finns ju också möjligheten att man har pengar till att chartra en buss från Bergkvarabuss. Ring dem gärna och kolla priser och tider.

1) Man tar sig till Ribersborg och vandrar från kallbadhuset söderut till Marint kunskapscenter. Det är öppet för allmänheten från tisdag till fredag mellan 12 ill 16.30. På vägen dit får man mycket frisk luft och ser olika svanar, änder, måsar, trutar och gäss.

LÄS MER: Här finns fler tips pedagogiska uteaktiviteter att kolla in.

På Marint kunskapscenter finns fina akvarier med fiskar från Öresund. Lär känna kantnålen, tångsnällan, tånglaken och strandkrabban. Här finns också mycket annat om havet och man kan se en film om Öresund. Här kan du även boka det som kallas för havslådan. Läs mer om det här.

2) Ta er ut till Klagshamns udde om det är möjligt med buss eller cykel. Man kan vandra ut mot udden på en dryg halvtimme. Hela området kom till när m an skeppade ut kalk från Limhamns kalkbrott.

Nu finns här en rik flora och vackra vita stränder. Ta med matsäck och dryck. Om det är soligt är här fantastiskt fint.

3) Åk ut till Torup i Bokskogen. Här ligger Malmös finaste rekreationsområde. Om ni kan cykla ut så är det fina cykelbanor hela vägen. C:a 1.5 till 2 mil från Malmö.

Här finns vackra skogar med stora bokträd och gamla ekar. Kring sista veckan i april slår bokarna ut och det blir en skir grönska överallt.Ta en vandring på någon av stigarna som utgår från Friluftsgården. Här finns vandringar av olika längd. I april kommer många sångare tillbaka från Afrika och hela skogen ljuder av deras fågelsång

Pedagogiska aktiviteter

Tips på aktiviteter att göra på de olika platserna ligger på Malmö delar via Pedagogiska kartor. Man kan ta sig någon annan stans men det behöver inte vara så långt borta. Aktiviteterna kan hållas i en sandlåda eller på närmsta lekplats. Aktiviteterna är inte platsbundna, en sak som kan göras i en park kan göras i en annan också. Momenten kan sedan kompletteras med undervisning i klassrummet.

Text av: Birger Emanuelsson, Naturpedagog

Eva Hörnblad, lärare i svenska, SO, Matte och No samt utvecklingssekreterare för Pedagogiska kartor

och Richard Kristiansson