Prisad utepedagogik på temalekplatser

En kuliss föreställande ett hus på en av Malmös temalekplatser.
Kulisser på Teaterlekplatsen. Foto: Anders Hermansson.
Var kan barnen krypa in i valens mage eller blir jagade av hungriga sjöormar? Svaret stavas Temalekplatserna, attraktioner som blivit stadens stolthet och fått efterföljare bland landets kommuner men även i São Paolo.

Temalekplatserna i Malmö, Del 1. Med utgångspunkt från barnens önskemål har pedagoger och landskapsarkitekter skapat unika (offentliga) rum som fått pris av Malmö Skönhetsråd.

Lek har stor betydelse för barns utveckling och betydelsen att involvera dem i utformningen av Temalekplatserna, enligt Skönhetsrådet.

”Grunden för vårt framtida samhälle ligger i de villkor vi ger barnen, de blir vuxna om sisådär tio tjugo år”, skriver Skönhetsrådet i sin motivering till priset.

Det som gör Temalekplatsernas användbara för både lärare och föräldrar är att dess intentioner till stora delar överensstämmer med läroplanen och skolans uppdrag. Det uppskattas inte minst av förskolorna som använder temalekplatserna för spännande utflykter.

Leken – En metod för att bli vuxen

Bakgrunden till temalekplatserna var kommunens önskan att modernisera sina lekplatser och skapa unika attraktioner som kunde locka både barn och vuxna. Resultatet blev en ambitiös omgörning där den traditionella leken fick stå tillbaka för fantasi och kreativitet. Temalekplatsernas grundtanke är tagen från Barnkonventionen som just betonar den fria leken och konstnärligt skapande.

Placeringen av lekplatserna är viktig. Varje stadsdel har minst en temalekplats som även har blivit områdets samlingspunkt. Men minst lika viktigt är den utjämnande faktorn för de barn som inte har egen tomtmark att utnyttja. Nu ska det ju sägas att det inte finns någon privat aktör som ens är i närheten av det offentliga temalekplatsernas utbud.

Läs också inlägget ”Hollywood – i plywood”

Lekplatserna har fått olika teman som anknyter till stadsdelens historia eller verksamheter.

Havet som tema

Ribergsborgs temalekplats har naturligtvis havet som tema. Bakom operan ligger teaterlekparken med kulisser och åskådarplatser. Som små tivolin utspridda över stan. Utformningen skall stimulera både kropp och knopp. Enskifteshagen utmanar barnens motorik, men det är lika kul för vuxna att krypa runt. Att öka barnens rörelser är något som arbetats med i Malmös skolor.

Som vuxen kan det ibland vara svårt att förstå vad tingen ska föreställa. Det tog mig flera år innan jag förstod att de gröna stolparna på Fiskelekplatsen skulle symbolisera vajande sjögräs på havets botten.

Till dags dato har det byggts 27 stycket temalekplatser, men fler är på gång.

Läs mer om temalekplatserna här!

Anders Hermansson, samhällslärare

En modell av en sjöorm på en lekplats.
Sjöorm på Fiskelekplatsen. Foto: Anders Hermansson