Rätten till staden

Person skriver med sprayburk på vägg.

Dina cookie-inställningar hindrar dig från att se innehåll från YouTube. Du kan enkelt ändra dina inställningar för Funktionella cookies, så att du kan ta del av innehållet.

Det är en självklarhet i ett demokratiskt samhälle att alla får röra sig fritt på gatorna. Men ibland verkar det som om vi bara är välkomna som betraktare och konsumenter i det som kallas det offentliga rummet. Är man inte nöjd med staden som den ser ut och vill förändra den, har man inga självklara rättigheter; tvärtom finns det en massa förbud.

Några människor tar gatan – och lagen – i egna händer. Deras verk kallas ofta skadegörelse eller klotter – men också gatukonst.  I filmen får vi följa med några aktiva gatukonstnärer ut på äventyr – och de berättar om sina verk och avsikter, samt om sin syn på det offentliga rummet. Förutom gatukonstnärer i Malmö och Stockholm möter vi också konstvetare, stadsplanerare och representanter för det offentliga och reklambranschen.

Filmen finns tillgänglig som strömmande media via SELMA.

Rätten till staden / regi: Kolbjörn Guwallius / dokumentär / Sverige / 2008 / tal på svenska, otextad/textad på svenska/textad på engelska / 70 min / Kooliproduktion

Grundskola 7-9, Gymnasieskola, Vuxen

Strömmande media / VS2832

http://selma.pedc.se/record=b1222278~S20*swe

Filmens hemsida:

http://staden.filmen.nu

Se även:

http://www.gatukonst.se/

Källmaterial/litteraturförteckning:

http://staden.filmen.nu/?s=k

Person skriver med sprayburk på vägg.

Man står i lift och rättar till affisch på stor reklamskylt.