Ribersborgsskolans flyktingprojekt – ”Jag vill hjälpa”

Armband med bokstavspärlor.

Att många människor är på flykt runt om i världen är något som vi säkert alla har pratat med barnen om och uppmärksammat runt om i skolorna.

Barnen på Ribersborgsskolan ville göra något mer för att bidra och hjälpa. Tanken föddes i samband med FN-dagen och samtalen har dels förts ute i klasserna och beslut har tagits på elevrådet. Onsdagen den 17 februari arbetade hela skolan, från förskoleklass upp till åk 6, med flyktingfrågor och med att tillverka armband.

Tanken är nu att armbanden ska säljas och att alla insamlade pengar oavkortat ska gå till FN:s organisation för människor på flykt UNHCR (United Nation High Comissioner for Refugees). UNHCR har ett nära samarbete både med Röda korset och Rädda Barnen.

Eleverna på skolan fick under onsdagen tillverka 1-2 armband per elev med bokstavspärlor.

Elev har pärlor på bordet.

Barnen kommer sedan att få sälja dem för 50 kr styck till vänner och familj. Mellanstadiets klassråd och elevråd har diskuterat, och texten på armbanden blev till slut ”Jag vill hjälpa”. Det blev vita bokstavspärlor tillsammans med ljusblå pärlor, för att det ska bli samma färger som FN:s flagga och en grön pärla för att symbolisera olivkvisten i fredsduvans näbb.

Det pratades om flyktingfrågor på många olika sätt runt om på skolan. En del tittade på spelfilm som handlade om ämnet eller på Lilla Aktuellts specialavsnitt om just människor på flykt.

Här väcktes många frågor och funderingar hos barnen om bl.a. ojämlika livsförhållanden i världen. Pärlandet satte igång och det var fullt fokus och koncentration hos eleverna. Alla ville de vara med och bidra och hjälpa genom att göra ett fint armband. Elevrådet hade ritat upp en mall på hur armbanden skulle se ut och vuxna på skolan hade hjälpt till att räkna ut antal pärlor samt att göra en stor beställning som räckte till hela skolan.

Armband med bokstavspärlor.

De färdiga armbanden blev väldigt fina och är nu till försäljning. Klasserna hjälps nu åt för att få alla armband sålda och förhoppningsvis kan skolan sedan skänka en fin summa pengar till alla de människor som är på flykt och behöver hjälp.

Citaten som får summera dagen blev ”Jag vill hjälpa” och ”Ingen kan göra allt, men alla kan göra något”.

Text: Pernilla Andersson, lärare på Ribersborgsskolan