Romernas internationella dag och världshälsodagen!

Romernas flagga.

Vi går in i den andra aprilveckan och här finns två högtidsdagar att uppmärksamma. Den 7 april är det världshälsodagen, en av FN:s internationella dagar som firas under ledning av Världshälsoorganisationen (WHO). I samband med denna dag brukar världshälsorapporten presenteras. Dessutom är det den 8 april Romernas internationella dag som firas till minne av den första romska kongressen som ägde rum 1971.

Romerna har inget eget land och bor i alla världens kontinenter men de har många gemensamma symboler att enas kring. En av dessa är den romska nationaldagen. På Malmö delar lyfter vi denna vecka fram två resurser att inspireras av inför denna dag:

Sveriges nationella minoritetsspråk

Denna resurs innehåller material för dig som undervisar i svenska på gymnasiet och ska jobba med Sveriges nationella minoritetsspråk – ett av dessa är ju just romani chib.

Den romska förintelsen

I de länder som nazisterna kontrollerade, mördades mer än 70% av alla Romer under andra världskriget. I stad efter stad, runt om i hela Europa blev romska kvarter och bosättningar omringade och människor mördade och tillfångatagna. En del blev deporterade till koncentrationsläger eller arbetsläger. En del tvingades att gå till fots i oändliga tvångsförflyttningar. En del blev skjutna direkt – inför ögonen på sina nära och kära.

Ta del av material nedan som innehåller:

  • Romernas historia
  • Varför – hur kunde förintelsen av romerna inträffa
  • Romerna idag
  • Frågor till elever

Världshälsodagen kan innefatta många aspekter som exempel på delar av detta tipsar vi om tre olika resurser som lyfter hälsan på olika sätt.

Barnkonventionen

I denna resurs kan du och dina elever diskutera Barnkonventionen som handlar om mänskliga rättigheter för barn med syftet att påverka och förbättra situationen för barn runt om i världen. 

Brain Breaks

En annan aspekt av hälsa handlar om den fysiska hälsan. Här hittar du en uppsjö olika Brain Breaks som ger eleverna en mental paus ofta i kombination med en pulshöjande aktivitet.

Att göra det rätta – om etik och moral

Hälsa kan också handla om att göra rätt eller fel och om etik och moral. Att hitta sin egen identitet och att diskutera olika dilemman är ett sätt att navigera i svårigheten i att vara människa.

 

Vi önskar er en fin start på sista halvlek innan sommaren!

Tecknade ansikten i svart cirkel.
Lena och Annika – redaktörer på ”Malmö delar”.