Sammen blir vi bedre

Projicerad presentation.

Luften sprakar av energi, spänningen ligger tätare i luften än dimman vid slaget vid Lützen. Den här texten är till alla er som tävlat den 2/12 i Oslo FLL Skandinavien och för resten av världen för att förstå vilka hjältar ni är! 

Vad är det som är på gång undrar ni? 

Jo, det är den skandinaviska finalen i First Lego League som ska börja. Det är lördag morgon den 2 december och montrarna är färdigbyggda, lagen börjar samlas för att träna med sina robotar, gå igenom det sista, peppa och stötta varandra. Sker detta bara inom det egna laget? Nej, det gör det inte  – det sker också mellan lagen. Även om detta är en tävling så ligger fokus på kärnvärden och att tillsammans växer vi och blir starkare! 

Årets tema är ”Into Orbit” och alla elever (över 900 lag!!!) som deltagit i FLL i de  skandinaviska länderna har under 8 veckor arbetat så hårt de bara har kunnat med detta tema. I Oslo strålade lag från Färöarna, Island, Sverige, Danmark och Norge sammen. 

Vad är det då ni har gjort, alla ni 49 fantastiska lag som har tävlat idag? 

    Ni har skapat lag, ibland har alla i laget känt varandra sedan innan och ibland har ni varit helt nya för varandra. Kännetecknande för alla har varit att ni har börjat att bygga en gruppkänsla och en laganda för att ha denna som en grund att bygga ert projekt på. Kärnvärdena har fått skapa grunden som de andra delarna av tävlingen sedan har fått vila på: 

    Därefter har ni arbetat fram en projektidé tillsammans på en demokratisk måde. Denna har sedan startat upp gruppen för att ta reda på så mycket ni bara har kunnat om det. Det har handlat om att ta tillvara avföring i rymden, att på olika sätt motverka hemlängtan och ensamhet i rymden, skapa förbättringar för astronauterna i rymden genom att skapa odlingar av mat, dräkter med olika funktioner – sammen har ni tänkt på, om inte allt, men väldigt väldigt mye! 

Denna projektide har ni sedan byggt en kreativ prototyp av för att därefter marknadsföra den och kämpa för att få ut den i världen för så stor spridning som möjligt. 

Inte nog med så har ni också byggt era egna legorobotar på era egna kreativa sätt, arbetat med utmaningarna i årets tema ”Into Orbit” och programmerat dem för att de på 2,5 minut ska kunna lösa så många oppgaver det bara är möjligt för att få så höga poäng som möjligt. Imponerande!! Wow, vad ni har jobbat med denna delen också! Till den här delen har ni också skrivit en teknikrapport där ni har berättat om ert bygge av roboten och hur ni programmerat den men också hur ni efter hand har förbättrat den, inte sällan med hjälp av ett annat lag någonstans i världen, nära eller långt borta. 

Ibland har ni fått kompromissa med er själva då tiden varit knapp och lägga fokus på vissa områden mer än andra, det är förståeligt – men tänk, er gemensamma skatt, er gemensamma kunskap! Den ger mig hopp inför framtiden. Teknik är coolt! Teknik är viktigt och ni har gjort skillnad idag, vareneste en av er! 

Sammen blir vi bedre och utmanar varandra – idag har jag blivit utmanade både intellektuellt och genom att jag blev tvingad utanför min trygghetszon. Intellektuellt blev jag utmanad av alla de ideer jag lyssnade på som domare, vissa av de saker ni pratade om var jag tvungen att forska kring när jag läste in mig på era rapporter för jag kunde inte det sedan innan. Jag blev utmanad i min trygghetszon för att jag idag har ätit en mask! OMG! Den smaken satt kvar länge men den påminde mig om alla era fantastiska ideer som kommer från era fantastiska hjärnor och jag är stolt över att ha fått dela den här dagen med er, stolt över att ha fått ta del av er energi, er framtidstro, er tro på möjligheter, utveckling och att ingenting kan stoppa er. 

Det är också helt fantastiskt må jag sige – att vi kan kommunicera på skandinaviska – låt oss hålla fast vid det och värna om det – det är en del av många av vår värdefulla gemensamma skatt, en av de saker som binder oss sammen. 

Till alla er som var med idag – sammen blir vi bedre, sammen blir vi starkare – NI är alla dagens hjältar för mig – ni har gjort något stort; ni har med er kreativitet, er upptäckarglädje, era efterforskningar och alla de kontakter och spridningar av era sammantagna ideer sått frön för framtiden! Ni kanske inte ser det nästa år eller ens om fem år men era frågor, era framställningar ,ert arbete kommer inte att glömmas bort – de kommer att föda ideer på NASA, på ESA, på alla andra företag och organisationer som ni har kontaktat och de kommer att leda vägen till något. 

Era ideer tillsammans kommer att få så stor betyselse att de kommer att påverka för lång tid framöver – fordi, sammen blir vi bedre och sammen skapar vi en bedre framtid! 

Stort tack till alla er ungdomar som bidragit med era kompetenser och er positivitet!