Skolans dag på Sorgenfriskolan

Nils Martinsson.Hej mitt namn är Nils Martinsson och jag jobbar som högstadielärare på Sorgenfriskolan ett stenkast ifrån Folkets Park. Två dagar i veckan jobbar jag som fackligt ombud för lärarförbundet. Den gemensamma nämnaren för dessa två verksamheter har varit de intensiva diskussionerna om (den annalkande) lärarbristen. Något som har uppmärksammats både nationell och lokal nivå

Inför skolans dag den 13 september är detta ämne högaktuellt men samtidigt som Malmö skolor och gymnasium står inför stora utmaningar finns där även ljus vid horisonten. Det finns en kraft i form av både elever, lärarstudenter och duktiga kompetenta lärare som brinner för sitt yrke. Tanken när jag tillsammans med ARF började planera skolans dag var att förena orosmoln med ljusglimtar men även bjuda in lärare och studenter till diskussion med ansvariga politiker för att få igång en brygga av debatt som jag tycker ibland saknas i Malmö.

Första anhalt för intresserade pedagoger och lärarstudenter är ARF på SKOLANS DAG, här ni möjlighet att se dokumetären Vikarien med efterföljande seminarium med inbjuden gäst.

Andra anhalt är PANELSAMTAL om skolan där ni har möjlighet att både lyssna på och ställa frågor till ansvariga politiker för gymanisium och grundskola. Panelsamtalet kommer vara modererad och kommer handla om politiska utmaningar kopplade till elevernas möjligheter och lärarnas yrkesvillkor.

Text: Nils Martinsson