Skolfotboll mot rasism

Elever håller upp röda kort och framför dem ligger en röd flagga.

Närmare 250 barn från 15 olika sjätteklasser samlades på ett soligt Mariedals IP för en hel dags fotbollsspelande när Malmö FF, i samarbete med Rädda Barnen och Malmö Stad, för andra året i rad arrangerade fotbollsturneringen Skolfotboll mot rasism.

– Klasserna kommer från Strand-, Nydala-, Johannes-, Kroksbäcks– och Videdalsskolan. Detta är skolor från olika delar och områden av Malmö som på helt frivillig basis har gått med i denna verksamhet, säger Jan-Olov Kindvall på MFF i samhället.

Under gemytliga och glada former spelades närmare 25 matcher under onsdagen (20:e maj) på Mariedals IP:s fyra planer. Och glädjeropen på fotbollsplanen gick inte att ta miste på, dessutom blev eleverna på planen även ivrigt påhejade av klasskamrater och lärare vid sidlinjen.

– Vi har haft jätteroligt! Dessutom är det viktigt att prata om rasism och allas lika värde, säger Ebbe Håkansson, elev på Strandskolan.

Men det var inte bara barnen på fotbollsplanen som hade roligt, även bland lärarna var det väldigt muntra miner.

– Det har varit en jättebra dag och själva turneringen är ett väldigt kul samarbete där alla barnen får mötas och ha trevligt tillsammans, säger Marie Alexis, lärare på Videdalsskolan.

Förutom själva fotbollsturneringen har Gustavo Nazar (Malmö Stad) och Rädda Barnen även varit ute i skolorna och föreläst under våren.

– Vi har varit ute i klassrummen och gjort ett värdegrundsarbete där vi berättat och utbildat om FN:s barnkonvention, berättar Mario Dri på Rädda Barnen.

– Och utifrån barnkonventionen har vi sedan utbildat och samtalat om barnens rättigheter och allas lika värde, fortsätter Gustavo innan han ger sig på att försöka summera dagen:

– Vädret har varit på vår sida och solen har skinit. Här är en enorm dynamik där barnen rör sig över hela ytan och pratar, leker och spelar fotboll i en trygg miljö. Med andra ord, det har varit en fantastisk dag!

Text: Tim Mohlin Torringer
Foto: Gustavo Nazar