#SKOLSTART FÖR SAMHÖRIGHET!

Kollage av glada bilder och texten skolstart

Efter ett långt sommarlov och för gymnasiet en vår med distansundervisning är det många som är sugna på att börja skolan igen! De flesta pedagoger är medvetna om vikten av att inledningsvis skapa goda relationer. Att skapa relationer i nya grupper är viktigt. Lika viktigt är det att damma av gamla relationer och se varandra med nya ögon. På Malmö delar hittar du massor av skolstartsövningar!

Tillhörighet och gemenskap är viktiga ingredienser för lärande och samarbete. För en elev som inte känner sig trygg blir lärandet eftersatt. Då saknas förutsättningar för att våga fråga när man inte förstår, våga ge förslag, göra sin röst hörd och kanske till och med att räcka upp handen. Däremot kan man med ganska små medel skapa tillhörighet och gemenskap genom att investera lite tid i början av läsåret och underhålla den under terminens gång.

För att spara tid och få inspiration hittar du så väl ”lära-känna övningarsomsamarbetsövningaroch ”välkommen tillbaka-övningarför alla stadier. Sök på just de tre orden. Eller sök på skolstart så hittar du alla övningar. 

Du hittar övningar som handlar om namnlekar, musikmingel och klassrumskontrakt, förväntningar på gymnasiet och brev till mig själv när jag tar studenten och mycket mycket mer. Glöm inte heller alla Brain breaks som är fulla av möjligheter till både rörelse, skratt och samarbete. 

Vi önskar dig stor lycka till med skolstarten och vi hoppas att vi alla tillsammans ska kunna göra detta läsår så bra vi bara kan för alla våra elever – trots vår rådande situation!

Tecknade ansikten i svart cirkel.
Lena och Annika – redaktörer på ”Malmö delar”.