Sommarlovsäventyr i Käglinge Naturområde

Kvinna visar tre elever något i naturen.

Denna vecka har klasser från fritidshem i Malmö besökt Käglinge naturområde tillsammans med Malmö Naturskola för att upptäcka vad för skoj det finns att göra där.

På temadagen om fåglar så byggde yngre barn från Sofielundsskolans fritidshem holkar som de sedan ska sätta upp i närheten av skolan. De gick också en kortare vandring i området och fick bland annat höra lövsångarens vackra sång. Ett och annat smultron smaskades det också på utmed stigen . Vid ett fält smög vi genom högt gräs för att spana på en fågel som satt i buskarna på andra sidan. Vilken fågel det var fick vi inte veta denna gång för fågeln upptäckte oss innan vi hann få upp våra kikare, men spänningen hängde i luften. På bilden ser vi Lina visa några av barnen från Sofielund en flickslända.

 

Kvinna visar tre elever något i naturen.

 

Kulladals fritidshem besökte också Käglinge en dag med tema vatten. De gav sig i kast med att håva efter vattendjur. I vattenbaljorna som de tömde håvarna i simmade små baby-kräftor omkring med grodyngel och trollsländelarver.

 

 Barn går iväg i skogen med håvar i en vagn.

Efter håvningen gick halva gruppen en längre vandring. Att gå upp och ner för lummiga kullar ackompanjerad av lövsångare, gransångare och bofink kan vara en härlig sommarkänsla gav flera av dem uttryck för.

 

Barnen hjälptes åt att berätta vad de hade gjort under dagen under den avslutande reflektionsrundan. Alla häftiga smådjur som fanns i dammarna var det många som hade lagt på minnet. Många ville också komma tillbaka till Käglinge igen, kanske med sin familj eller andra kompisar. Vi får hoppas att deras intresse för de små krypen och naturen fortsätter att spira.

 

På bilden hjälper Lina barnen från Kulladal att släppa tillbaka djuren i vattnet igen.

Pedagog och barn släpper tillbaka djur i vattenbryn.