Sommarpraktik som filmare

Man filmar med kamera och en kvinna håller i mikrofon.

Ung i sommar erbjuder 4-veckors sommarpraktik för unga malmöbor som vill lära sig något nytt och samtidigt tjäna egna pengar. Jo.Jo.Ja – Ung film och scen i Malmö – är en kulturförening för ungdomar med inriktning mot kortfilm, scenkonst, workshops. Tillsammans ger de ungdomar chansen att uttrycka sig fritt med mångfald och jämställdhet som syfte och mål. I augusti besökte det unga filmteamet Komvux Malmö Södervärn för kortfilmsinspelningar.

Verksamhetsidén för Jo.Jo.Ja är att genom att skriva manus, filma, dansa eller skådespela kan ungdomar – från alla bostadsområden, oavsett etnisk bakgrund eller modersmål – synliggöra sina åsikter och funderingar för omvärlden och utvecklas genom att själva vara med och leda arbetet.

Ungdomar skapar film till kortfilmsfestival

Till kortfilmsproduktionen får ungdomarna prova på många olika arbetsuppgifter för att skapa film: projektplanering, bidragsansökning, skriva manus, regissera, scenografi, kostym och inte minst skådespeleri.

Jo.Jo.Ja hjälper ungdomarna att komma igång med att spela in sina filmer och samarbetar med ett filmproduktionsbolag, Modern Art Production, för att få hjälp med det tekniska såsom inspelning, redigering, grafik och ljud.Fakta om MUKFF.

Hassan Hadi är konstnärlig ledare och Loloat Hassan är projektledare och producent för festivalen MUKFF, Malmöungdomars Kortfilmsfestival, som i år arrangeras för ungdomar mellan 15 och 20 år på Panora/ Folkets bio den 24-27 november.

Dokumenterar ungdomars vardag

I kortfilmerna dokumenterar ungdomarna sina liv och sin vardag
eller beskriver andra ungdomars situation i dagens samhälle. Cirka 20 elever från olika skolor i Malmö deltar i kortfilmsproduktionen och jobbar måndag till fredag under fyra sommarveckor, då de producerar många olika filmer som ska visas på
Kortfilmsfestivalen.

Elever vid bord.
Julia, Maja och Rick tar en paus i inspelningsarbetet

Julia, Maja och Rick säger att de lärt sig mycket under sommarens filmproduktion.

Rick har deltagit i sex stycken filmer under sommaren.

– Jag regisserade mitt eget manus som heter ”Ur ett annat perspektiv” som handlar om en tjej som börjar på gymnasiet och möter folk som mobbar henne. Jag har också varit skådespelare i andras produktioner. Vi har åkt runt överallt och filmat. Det är kul att vara skådespelare, men svårt att lära sig alla repliker, säger Rick.

Filmerna handlar ofta om ungdomars verklighet, ämnen som förhållanden, relationer, otrohet och sökande efter sanning.

Vill visa verkligheten

Nicolina har skrivit manus till filmen som för dagen är under arbete: ”Verkligheten”.

Hon regisserar själv sitt manus, som handlar om en riktigt jobbig dag för en invandrarkille i skolan.

Elever på skolgård.
Nicolina och Hassan instruerar skådespelarna Athir, Hanna, Noemi och Ellen, som gör sig redo för mobbningsscenen

– Några rasister på skolan trakasserar honom och han försöker ta sig igenom dagen, men det blir för mycket för honom så han ringer sin pappa. Det talas så mycket skit om invandrare, och mitt syfte med filmen är att visa verkligheten från den andra sidan. Att det finns mobbning och rasism i vår verklighet, säger Nicolina.

Glädje och allvar under filminspelningen

Huvudrollsinnehavaren Athir gör sig redo att göra scenen där mobbarna ska ge sig på honom på skolgården. Mobbarna spelas av Hanna, Marwa, Noemi och Ellen.

– Ja, vi är taskiga mot honom. Men det är kul att vara skådis, att spela en person som man absolut inte är i verkligheten – mobbare.

Kameramannen Amjad står klar att filma. Det blir många skratt bland alla inblandade – mitt i allvaret – innan scenen är färdig på Södervärnsskolans skolgård. Det går inte att ta miste på att ungdomarna gillar att ta chansen att uttrycka sig fritt och synliggöra sina problem och funderingar för omvärlden.

Text och bild: Susan Englund