Sportlov, rörelse och läsning!

Tecknat snölandskap.

Sportlovet närmar sig och vintern har lagt sig som ett vitt täcke till och med över Skåne. Trots kylan är det härligt att vara ute och röra på sig och sedan mysa med läsning och kanske en semla. För både fettisdagen, lästips och sverigefinnarnas dag trängs om utrymmet i årets kortaste månad. Malmö delar ger dig lite av allt.

Dessa veckor tipsar vi om rörelselekar som passar både inne och ute på såväl idrotten som fritids. Startsidan ger dig även en resurs om den svenska traditionen med fettisdagen, härliga boktips och en resurs om minoritetsspråket finska.

Rörelse

För idrottslektionen finns arbetsområdet Kryssgympa som handlar om redskapsgymnastik och bygger på olika sammansatta rörelsemoment och komplexa rörelser i form av gymnastiska inslag med och utan redskap.  

Med en Brain Break ger du eleverna en mental paus oftast i kombination med en pulshöjande aktivitet. Genom rörelse ökar elevernas vakenhetsgrad, koncentration och kreativitet. 

I dessa virustider kan man tänka sig att det blir en del stillasittande. Här följer tips till ditt klassrum för rörelse i både skolan och på fritids. 

Lästips till sportlovet

Efter rörelse är det mysig att få komma in i värmen och läsa! Missa inte listan med böcker som handlar om vinter och kyla och som både är glittrande, frostiga och roliga. Boktipsen vänder sig till barn i åldrarna 6 till 15 år. Vill ni ha lite kulturhistoria till semlan finns en resurs som ger en bakgrund till fettisdagens tradition.

Sverigefinnarnas dag

Sportlovet avrundas med Sverigefinnarnas dag. Finskan är ju ett av Sveriges minoritetsspråk och svenskar och finnar delar en lång historia genom både krig och fred. I resursen Minoritetsspråk i Sverige: Finska kan eleverna lära sig mer om språket och historien.

Vi önskar er två fina februariveckor! Njut av vintern – snart är det vår!

Tecknade ansikten i svart cirkel.
Lena och Annika – redaktörer på ”Malmö delar”.