Superhjältar och bokcirklar – inspirerande resurser för låg – och mellanstadiet!

I veckans resurser väcks läs – och skrivlust genom inspirerande och spännande övningar. Eleverna får möjlighet att utveckla sitt skrivande i en fantasifull superhjälteberättelse och delta i en bokcirkel med tre utvalda och lagom läskiga böcker. Såväl upplägg för bokcirkeln som diskussionsfrågor medföljer:

Skriv berättelse – om superhjältar

I det här arbetet tränar eleverna på att skriva berättelser och utveckla sitt skrivande. Eleverna får en given struktur att förhålla sig till och utifrån den ska de skriva en superhjälteberättelse!

Bokcirkel – Nattkorpen

I den här resursen läser eleverna Nattkorpen av Johan Rundberg. Nattkorpen nominerades till Augustpriset 2021 för Årets svenska barn- och ungdomsbok. I den här resursen hittar du både upplägg och utförliga frågor till varje kapitel. Eleverna tränar både på ordförråd och läsförståelse.

Bokcirkel – Glasbarnen

Mystiska saker händer i Billies och hennes mammas nya hem. Det är som att huset inte vill ha dem där. Tillsammans med vännen Aladdin börjar Billie forska i husets mörka historia. En historia som leder hela vägen fram till den natt då Billie plötsligt vaknar av att någon, eller något, knackar på hennes fönster.

Bokcirkel – Spöksystrar

När Nila ska börja i sin nya skola blir hon lite sen och bestämmer sig för att gena över kyrkogården. Där möter hon Maj, som sitter på en gravsten i bara T-shirt och jeans trots att det är mitt i smällkalla vintern. Maj är rolig och rättfram, men det finns en del saker som är lite konstiga med henne: hon håller alltid till vid kyrkogården, och det kommer ingen rök ur hennes mun fast det är så kallt ute … Kan det vara så att Maj faktiskt är ett spöke?

 Vi önskar er en spännande vecka!

Tecknade ansikten i svart cirkel.
Lena och Annika – redaktörer på ”Malmö delar”.