Svaga minnen av bildstormen

Vitmålat kyrktak.

Med spänning lyssnade jag till Anne Ruponens berättelse om personer och händelser i Malmö under reformationen samtidigt som hon visar runt i och kring S:t Petri kyrka. Svaga minnen från min egen skolgång smög sig fram.

Vilken skillnad det gör när man möter en person som med hela sitt hjärta berättar och lyfter historien till andra dimensioner och visar på platsen där det hände. 1500-talet var en tid av stora och omvälvande händelser, men också ett vardagsliv som kanske inte riktigt var på det sättet som vi föreställer oss. Några få minnen från min egen skolgång växtes till liv. Vi åkte in till Malmös stadskärna för en stadsvandring och ritade av gaveln på Kockska gården. Några spännande berättelser tror jag knappast existerade, men en kort informativ text på blåstencilerat papper som vi fick läsa.

Historia är ett abstrakt ämne och det finns flera möjligheter att få stöd för skolan när det gäller guidning av platser. S:t Petri kyrka är en av flera platser som tar emot besök. För att ytterligare få ut så mycket som möjligt av besöket och knyta an till historieundervisningen behöver både lärare och elever förbereda sig, men också lägga tid på efterarbetet för att ”kroka upp” de nyvunna erfarenheterna. Att förbereda detta är tidskrävande för lärarna, tid som många gånger inte finns.

Tillsammans med Anne Ruponen (S:t Petri kyrka), Annika Trenneman (lärare på Kryddgårdsskolan) och Birgitta Petrén (Kulturförvaltningen) har Pedagogisk Inspiration Malmö arbetat fram ett lektionspaket som handlar om Malmö under 1500-talet med fokus på reformationen. Lektionsmaterialet knyter an till kyrkovisningen, men innehåller även en stadsvandring som visar på platser där historiska personer som Claus Mortensen vandrade och borggården på Malmöhus där mynt präglades. Till vår hjälp har vi också haft Sara Otthén och två klasser på Kryddgårdsskolan som har testat, delat med sig av sina reflektioner och gett förslag på förbättringsmöjligheter.

Peng.
Foto © Andreas Nilsson / Malmö Museer

Är du nyfiken på materialet och kanske funderar på att använda staden som lärresurs? Nu finns materialet tillgängligt för alla via Pedagogiska kartor och innehåller lärarhandledning, bildstöd, elevtext med tillhörande övningar. All kontaktinformation till S:t Petri församling finns också där.

Kartbild över Pedagogiska kartor.

Idag finns 26 lektionspaket i olika ämnen och för olika årskurser att ta del av via Pedagogiska kartor. Klicka på symbolen i kartan och läs mer. Du kan även läsa mer i foldern om Pedagogiska kartor

Vill du veta mer om ombyggnaden av S:t Petri kyrka? Läs artikeln på SVT Nyheter.