Tre av fyra skolbarn på Mosaikskolan lär sig simma

alt=””
På Burlövsbadet utanför Malmö simmar pojkar och flickor tillsammans.

Så ser det ut när Mottagningsskolan Mosaik ger simundervisning på badet. I badet är det lugnt. Svagt plaskande ljud hörs. Barnen, som är i de yngre tonåren, är djupt koncentrerade på att böja benen på rätt sätt för att ta sig fram i bassängen. Och simträningen ger resultat, mycket bra resultat. 75 procent av eleverna lär sig simma 25 meter eller mer på bara tre veckor och 51 procent kan simma 200 meter efter att de gått på simskola.

Det är tredje omgången av nyanlända elever som går på simskola i höst.  Barnen blir simkunniga och får bättre möjligheter att bli godkända i idrott där simning ingår som en del i ämnet. Mottagningsskolan Mosaiks rektor Nils Daag ser fler vinster i att satsa på simskola. Det är hälsofrämjande och för en hel del av eleverna kan simning bli ett fritidsintresse. Det är också en del i att komma in i det svenska samhället. Barnen får bland annat lära sig att man duschar och byter om innan de går in i simhallen. Väldigt få barn och ungdomar av utomeuropeiskt ursprung kan simma och de vet inte hur det går till att bada i en simhall. Många av barnen har aldrig bytt om inför andra.

Blandade grupper

Nils Daag berättar att det inte är några problem att ha blandade grupper med flickor och pojkar. Skolan har köpt in burkinis. Men de har inte kommit till någon större användning. De allra flesta flickor har sina egna simkläder med sig. Snart har alla elever på Mosaikskolan gått i simskola, konstaterar Nils Daag. Varje, dag under tre veckor pågår intensivträningen för varje ny grupp blivande simmare. Barnen får åka buss från Mosaikskolan till badet. Med på bussen finns en kvinnlig och manlig simcoach. Emilie Öhström är en av coacherna. Hon tar ansvar för flickorna hela vägen, från skolan, in i omklädningsrummet och tills de är i bassängen. Då tar simlärarna över.

Hon tycker att det är fantastiskt att se elevernas fina resultat och hur glada barnen är när de gör framsteg i bassängen. I början kan det vara blandade reaktioner hos barnen. En del barn kan vara rädda för vatten, men det brukar gå över. Sakta, sakta får de vänja sig att komma i vattnet. Andra lär sig simma snabbt. Det är tredje dagen på simträningen när vi är på besök i badet. Ahmad Almorshed från Syrien har upptäckt att han kan hålla sig flytande och kan redan simma från ena kortsidan till den andra med hjälp av en simring.  Jag är lycklig när jag är i vattnet, jag har hittat något som jag kan koncentrera mig på. Jag ska lära mig att simma 200 meter. Då kan jag känna mig stolt.

Resultat för Mosaikskolans simskola

Totalt har 37 elever genomfört simundervisningen. Av dessa har:

  • 19 elever klarat 200 meter
  • 5 elever klarat 50 meter
  • 4 elever klarat 25 meter
  • 1 elever 10 meter
  • 4 elever är inte simkunniga, men har fått god vattenvana under simskolan.
  • 4 elever har inte genomfört simundervisning på grund av frånvaro.

Rapporten är från tre grupper av elever som genomfört simskola mellan vecka 38 och 40.