Tre smultronställen som får sonens ögon att tindra

Gul boll med tre rutschkanor ut från den.

Tre intensiva dagar i London. Nioåriga sonens ögon har tindrat oavbrutet ikapp med neonskyltarna. Väl hemma igen och med en titt på sommarens bilder inser jag att hans tindrande ögon är desamma som på stranden i Malmö.

I väntan på den ”riktiga semestern” är det lätt att glömma bort guldkornen och smultronställena runtomkring och i närområdet. För de finns där men det är lite som en djungel, det gäller att hitta dem.

Som ledig lärarmamma har jag och sonen haft många somrar att utforska Malmö och dess attraktioner. Utifrån sonens tindrande ögon har jag listat tre som favoriter. Tre platser där sonen får sitt lystmäte i form av lek och stoj och där jag som mamma kan delta i leken. Tre platser där vi även kan hitta plats och lugn och ro för den medhavda matsäcken. Tre platser där man ofta träffar någon som man känner eller lär känna.

Först ut är stranden i Klagshamn. Det slår mig varje gång jag kommer dit hur vackert det är med utsikten över Öresundsbron. Stranden må vara stenig och botten hade mått bra av en rensning från alla växter men både jag och sonen trivs. Placerad rakt framför den rektangulära bryggan som inhägnar barnviken en bit upp på strandens sluttning har jag full koll över badandet. Man behöver gå långt ut för att nå djup och med hjälp av trappor på flera ställen kan de flesta åldrar ta sig både i och upp. Vill man inte bada kan man håva eller gräva kanaler i sanden. Från den allmänna duschen samlas barn från alla håll och kanter och gräver tillsammans. Vid kanalgrävandet blir alla kompisar och delar med sig av både spadar och hinkar så att alla kan delta och arbetet fortskrida. Lyckan är stor hos både liten som stor när kanalen håller måttet och vattnet rinner ut i havet.

Pojke leker på sollekplatsen.En gästbloggare på Pedagog Malmö skrev för ett tag sedan om glädjen i att besöka Malmös olika lekplatser. Vid nio års ålder är det visserligen inte så många längre som lockar sonen men jag vill nämna två. Temalekplatserna, Sollekplatsen i Västra hamnen och Bondgårdslekplatsen på Videdal. Med vårt solsystem färskt i minnet efter vårens stora tema i skolan är Sollekplasten toppen. Den solgula bollen som utgör toppen av sonens favoritklätterställning är både utmanande och spännande och vägledande för den som inte hittar dit. Lekplatsen är tillräckligt stor för stor rörelsefrihet och underlaget gör ett eventuellt fall lättare. Det finns gott om bänkar för en mamma i behov av paus och likaså platser för fika och vila. Bondgårdslekplatsen väl inbäddad i Videdals villaområde är vårt tredje val av plats att besöka i djungeln av smultronställen i Malmö. Nära hemmet kräver den ingen förberedelse. Fika kan vi göra hemma men för den långväga finns det både gräsmatta runtomkring och bänkar att slå ner sig på. Det är ingen stor lekplats men klätterställningen är större än på de flesta lekplatser. Här gäller det att ha koll på ben och armar.

I väntan på den ”riktiga” semestern… Nja, den ”riktiga” semestern kan finnas mitt framför näsan. Det är inte vart du går eller hur långt bort du åker. Smultronställen handlar om att fånga stunden och att bara vara.