Tro på dig själv av Eva Robild och Mette Bohlin

Bokomslag till Tro på dig själv.

Tro på dig själv är en lättläst faktabok, i en serie om fyra böcker som på olika sätt berör stress. Den vänder sig till tonåringar och passar bra att använda i undervisningen, men också att läsa själv.

En bra självkänsla är grunden för att kunna må bra, skapa goda relationer och påverka sitt eget liv. Boken förklarar vad god respektive dålig självkänsla är och hur tankarna styr våra handlingar och vårt välbefinnande. Den resonerar kring hur ungdomar kan förhålla sig gentemot kompisar, föräldrar och lärare och om att våga säga nej och vara ärlig.

Korta kapitel varvas med tipsrutor och illustreras med fina fotografier på ungdomar, samt några tecknade bilder. I slutet av boken finns en tabell där man kan fylla i dag för dag om någon gjort dig glad, sagt något snällt och om man själv uppmärksammat en medmänniska.

Jag tror att boken kan göra tonåringar mer medvetna om sig själva och kanske ge dem redskap till en förändring. Till boken finns dessutom ett mycket bra arbetsmaterial som kan användas i skolan och som knyter an till läroplanen. Här finns diskussionfrågor men också både praktiska och fysiska övningar.

 Serien om stress är ett samarbete mellan journalisten Eva Robild och hälsokonsulten Mette Bohlin och ges ut på Nypon förlag.

Länk till arbetsmaterial.