Upptäck Malmö genom lekplatserna

Barn klättrar i klätterställning.

Har du någonsin funderat på att göra en lekplatssafari? Vet du vad det är?

Jo, det är bästa sättet att upptäcka Malmö, lära sig stadsgeografin samtidigt som du har kul. Ju mer leklust du har desto roligare blir det. Själv tar jag alltid med mig min dotter och min kamera.

Så varför lekplatser? Eftersom det i Malmö Stad finns cirka 220 offentliga lekplatser spridda över hela staden, allt i från de små närlekplatserna till lite större områdeslekplatserna som också är mest representerade till ännu lite större stadsdelslekplatser och slutligen de stolta och fina temalekplatserna. Ofta när du läser om lekplatser i Malmö är det just om temalekplatser, som Äventyrslekplatsen eller kanske Sollekplatsen. Fast då missar du guldkorn som stadsdelslekplatsen i Folkets Park, bästa platsen att avsluta en ljuv sommarkväll med picknick, eller områdeslekplatsen Kungshällaparken i Riseberga där lekplatsens olika delar skiljs åt av en pilskogsdjungel.

Hur vet jag detta? Enkelt, sedan lite mer än ett år tillbaka har jag och min dotter som projekt att besöka alla Malmös lekplatser. Hittills har vi besökt och dokumenterat leklustan i 178 av dem. Varför? För det är kul.

På http://www.malmo.se/karta hittar du samtliga lekplatser. Under ”Visa i kartan” väljer du Idrott & Fritid och klickar i lekplatser. Direkt ploppar alla lekplatser upp som små bruna romber på kartan. Därefter kan du välja stadsplanering & trafik/Trafik & hållbart resande och klicka i cykelvägar. Därefter tar jag ut en rutt med lekplatser vi vill besöka, skriver ner var de ligger och hur vi kan hitta dit. Men det räcker inte. Därför har jag alltid med mig Malmö Stads cykelkarta och sätter små stjärnor där lekplatserna finns. Sedan början av juni månad har jag börjat blogga om platserna vi besökt, alla med cykel utom de som finns i Oxie dit tog vi tåget.

På bloggen kan du även se vilka lekplatser som ligger längs stadsbussarnas olika linjer, bra om man är flera som vill utforska lekmöjligheterna i Malmö. Eller har punktering eller ingen cykel.

Annat som är bra att tänka på: vatten. Fyll flaskan innan avfart. Om det är sol ska solskydd vara med och tänk på att även en soliga dag kan sluta i regn.

Så? Vad väntar du på? Låt din leklust få upptäcka hela Malmö.

Sommarlekspecial av
Bodil Johansson
Bloggar: http://lekplatsmalmo.wordpress.com
Twittrar: https://twitter.com/lekplatsmalmo (@lekplatsmalmo)
Instagram: http://instagram.com/lekplatsmalmo (@lekplatsmalmo)
Facebook: https://www.facebook.com/LekplatsMalmo
Egentligen skulle det finnas en app nu också men hittills är det enbart bloggen som är mobilanpassad.
Barn klättrar i klätterställning.