USA, valet och demokratin!

Tecknad bild på presidentkandidaterna 2020 med amerikanska flaggor som bakgrund.

Välkomna tillbaka från läslovet! Vi kastar oss rakt in i valveckan och cirkusen i USA. Det mesta blir ju oftast mer intressant desto mer man kan och förstår. Därför har vi denna vecka fokus på hur USA styrs och hur valet egentligen går till men även på demokrati.

Ett quiz är ett lekfullt och enkelt sätt att lära sig saker på. Så varför inte starta valveckan med ett självrättande quiz om det amerikanska valet! Vill ni sedan fortsätta fördjupa er i presidenter genom tiderna och intressant fakta och kuriosa kan ni i lag försöka er på frågesporten om Presidenter i USA. Här kan eleverna i par eller lag klura på frågor kring tidigare presidenter och du som pedagog kan skriva ut facit och agera domare.

Europa och demokratin

Demokratin är ju ett förhållandevis modernt styrelsesätt och är ständigt i gungning. Små saker som vi alla tar för givet kan snabbt tas ifrån oss om vi inte värnar och vårdar vår demokrati. Vill du i undervisningen gå vidare mot framväxten av demokrati i Europa finns denna föreläsningsfilm på 15 minuter som en illustrativ bakgrund. Vänder du sedan blicken mot Sverige är framväxten av folkrörelserna ett ypperligt exempel på hur demokrati skapas och förvaltas av var och en av oss.

USA och deras val påverkas såklart oss i Europa och Sverige. Nu laddar vi för att prata demokrati, fakta, folkrörelser och att var och en av oss kan påverka. Är ni redo för andra halvlek av höstterminen! Nu kör vi!

Tecknade ansikten i svart cirkel.
Lena och Annika – redaktörer på ”Malmö delar”.