Valborgsmässoafton och svenska friluftsdagen – välkommen vår!

blommor och fjärilar och texten: Välkommen vår!

Våren är här och med den vaknar både natur, djur och människor till liv. Den här veckan fokuserar framsidan på Malmö delar på våren, valborg och friluftsliv i fem resurser som främst vänder sig till mellanstadiet.

Valborgsquiz

Valborgsmässoafton kallas för de flesta för ”Valborg” och firas alltid den sista april. I Sverige är det en flaggdag eftersom kungen fyller år denna dag. Valborg har inte med kungen att göra utan är en gammal tradition som har firats i Sverige sedan medeltiden. Så varför firar vi Valborg egentligen? I den här resursen får eleverna genom ett quiz lära sig bakgrunden och anledningarna till vårt firande.

Friluftsdagen och allemansrätten

Allemansrätten är fantastisk. En unik möjlighet att vara på annans mark utan lov och en förutsättning för att njuta av naturen och utöva de sporter eller det friluftsliv vi älskar. Men för att den ska fungera krävs att vi som är ute i naturen respekterar allemansrättens gränser. Har du koll på vad som gäller när du nöter kilometrar i löparspåret, paddlar kajak på stilla vatten eller gör upp en eld vid vattnet?

I den här resursen kan du som pedagog komma in på diskussioner om och kring Sveriges unika allemansrätt. Med länkar till Naturvårdsverket och Håll Sverige Rent kan ni bekanta er med rättigheter och skyldigheter och förbereda er inför våren och Friluftsdagen som infaller den 29 april.

Utematte

Vackert väder och frisk luft! Passa på att träna matte ute. Här hittar du fem enkla och roliga övningar.

Meander

Passa på att vistas ute i den härliga våren! Genom en enkel undersökning får eleverna syn på vilket sätt människan kan forma och förändra naturen och vilken påverkan det kan ge.

Ett Mjukare Malmö

Sist men inte minst flaggar vi för stödmaterial att använda i undervisningen kopplat till arbetet Ett mjukare Malmö.  

Vid ett årligt återkommande evenemang kommer alla Malmös elever i årskurs 5, både inom kommunala och fristående skolor, möta aktuella profiler och aktörer inom temat. Evenemanget  som gick av stapeln för första gången förra veckan den 22 april lyfte tankar om hur vi kan stötta varandra på nätet och göra klimatet där lite mjukare, men även vårt vardagliga bemötande när vi möts fysiskt.  

Vi önskar er en fin Valborgsmässoafton och välkomnar våren!

Tecknade ansikten i svart cirkel.
Lena och Annika – redaktörer på ”Malmö delar”.