Vän eller fiende

Robot med lysande ögon.

För 15 år sedan hade den fantastiska filmen The Iron Giant (Brad Bird, 1999) premiär. Temat med en ung pojke som blir vän med en stor robot från en annan planet fångades föredömligt av Brad Bird. Detta tema återkommer i veckans kortfilm, Envoy, där ung kille får kontakt med en robot som av någon anledning befinner sig på Jorden.

Förutom att denna film är snyggt filmad med riktigt välgjorda effekter, finns det en historia som går att koppla till händelser som utspelat sig genom tiderna. Rädslan för det vi inte förstår, och de aggressioner och krigshandlingar som det kan leda till, kan man relatera till i arbetet med allt från korståg och kolonialism till andra världskriget och de krig som plågar vår värld i dag. Det går även alldeles utmärkt att dra paralleller till mediedrevet som piskat upp hotet från Ryssland när det svenska försvaret den senaste veckan jagat en okänd undervattensfarkost i Stockholms skärgård. Frågor att börja jobba med kan vara: Vad är vi rädda för och varför?

Envoy kan användas som underlag för diskussioner om förhållningssätt och värdegrund och det finns många bitar att ta fasta på i filmen. Den stora frågan i filmen är om roboten är vän eller fiende, och den frågan får inget direkt svar så det blir upp till var och en av oss att bestämma. Vad tror du?