Vår och möjlighet till mer rörelse i skolan och fritids!

Trafikskylt och kycklingar på rad
Denna andra marsvecka börjar vi hoppas på våren och längtar efter att vara utomhus i skönare väder.

Även om vintern verkar göra ett återbesök så satsar Malmö delar på vårväder och tipsar om lekar för skolgården. Vi passar även på att tipsa om en resurs kring riskfyllda platser i trafiken för att uppmärksamma eleverna på vad de ska tänka på när de färdas fram och tillbaka från skolan. Dessutom bjuder onsdagen på den internationella kvinnodagen och ett ypperligt tillfälle att lyfta denna dagens innebörd.

Rörelse i skolan och fritids

Rörelse, fysisk aktivitet och utevistelse stärker immunförsvaret och får oss att må bättre både fysisk och psykiskt. Skelettet blir starkare, koordination och balans förbättras och pulsen ökar. Det är sådant vi kan mäta. Men de viktigaste resultaten är av en helt annan sort. De är inte alls lika synliga, sådant som har med humöret att göra och självkänslan samt glädjen och kreativiteten.

Att organisera fysisk aktivitet och rörelse inom ramen för undervisningen i skolan kräver planering och det har växt fram spännande varianter med rörelse under lektionstid. För fler tips om rörelse så kika gärna på Kom alla mina kycklingar! och Under hökens vingar.

Internationella kvinnodagen 

Sedan 1977 är den 8 mars en officiell dag som heter ”Internationella kvinnodagen”. Dagen uppmärksammar ojämställdhet och kvinnors situation över hela världen. Dagen instiftades dock redan 1910 med syftet att lyfta kraven på kvinnliga rättigheter och framförallt rösträtt.

Vill du göra dina elever uppmärksamma på varför dagen finns och få dem att tänka lite extra kring det där med jämställdhet så kan du använda denna resurs som inspiration.

Trafik – identifiera riskfyllda platser

I det här arbetsområdet kommer dina elever att lära sig hur man identifierar riskfyllda platser. Eleverna kommer att lära sig använda ord, begrepp och trafikregler. De kommer att använda närmiljön för att identifiera riskfyllda platser samt diskutera och träna på ett säkert beteende.

Vi önskar er en riktigt fin start på våren oavsett gradantalet!

Tecknade ansikten i svart cirkel.
Lena och Annika – redaktörer på ”Malmö delar”.