Våren är här – härliga tider för utepedagogik!

Bilden visar texten utomhus.

I helgen var det vårdagjämning och ljuset har vunnit över mörkret! I år inföll denna stund lördagen den 20 mars klockan 09.37 och äntligen är dagarna längre än nätterna och i slutet på veckan är det dax att ställa om klockan till sommartid. Nu blir det skönare och lättare att vara utomhus. Därför tipsar vi denna vecka om resurser med utepedagogik i olika varianter.

 

Exkursion i nya Linnéträdgården

I november 2020 öppnades den nya Linnéträdgården i Slottsträdgården här i Malmö. Trädgården, som är utformad som en exkursion likt de Carl von Linné tog sina studenter på under 1700-talet, bygger på en idé om att barnens lärande stärks av upplevelser. I trädgården följer barnen stigen genom de tre naturtyperna Heden, Skogen och Ängen. I denna resurs finner du lärarhandledning samt skyltmaterial för förberedelse eller efterarbete

 

Utematte 

Vackert väder och frisk luft! Passa på att träna matte ute. Här hittar du fem enkla och roliga övningar kring volym, vikt, frekvens, multiplikationstabellen och bingomatte.

 

Planera idrottsdagar för gemenskap och samarbete

Idrotten har för många barn stor betydelse. Den skapar möten mellan elever, lagarbete, kompromiss- och samarbetsförmåga, ömsesidigt stöd och uppmuntran. Eleverna lär sig också att hantera motstånd och motgångar.

När elever känner gemenskap med varandra ökar chanserna till bättre samarbete. När elever samarbetar och känner sig trygga på skolan, ökar också chansen att både elever och pedagoger runt om på skolan kan varandras namn. Det finns många sätt att hjälpa elever att bygga goda relationer till varandra – att orda idrottsdagar där elever lär elever är ett sätt.

 

Inspiration kring utomhuspedagogik

I den här resursen hittar du som vill ha inspiration och pedagogiska idéer tre filmer med fokus på förskolan och utepedagogikens välgörande effekter. Dessutom hittar du värdefulla tips kring bland annat spännande lekplatser, lämpliga busshållplatser, cykelvägar och intressanta besöksmål!

 

Håva i damm

Det är spännande att upptäcka vad som finns under vattenytan i dammen. Det behövs inte mycket mer är några håvar och tråg. Det svåra kan vara att veta vad det är för djur som håvas upp. Som stöd och hjälp finns bildkort på de vanligaste djuren som finns i sötvattendammar att ta med ut. Det finns flera platser att håva i Malmö en plats är Beijers park, en annan dammen i Käglinge.

Hoppas att ni blir inspirerade att flytta ut en del av undervisningen och blir ni sugna på mer är det bara att söka på “utepedagogik” för massor av mer inspiration!

Länge leve våren!

Tecknade ansikten i svart cirkel.
Lena och Annika – redaktörer på ”Malmö delar”.