Vattensafari på Augustenborg

Akvarellmålning av igelkottar och padda.
Hur får vi syn på vattnet och hur rör det sig? Häng med Augustenborgsskolans ettor på vattensafri där de får lära sig om vattnets kretslopp genom sin egen närmiljö.

Det har gjorts några lektionspaket om och i vatten för grundskolan  som ligger tillgängliga via Pedagogiska kartor. Nu är det dags att göra ett nytt. Den här gången handlar det om vattnets kretslopp för årskurs ett.

Det är inte alltid så lätt att begripliggöra vattnets kretslopp. Ett sätt är att försöka följa vatten i rörelse. Augustenborg är byggt för att klara skyfall med sitt kanal och dammsystem. I det här lektionspaketet får eleverna bekanta sig mer med vattnets kretslopp och följa vattnets väg från Augustenborgs gröna tak, genom kanalerna, ner i dammarna och upp igen.

Barn går på träspång med räcken på båda sidorna.

Det är relativt lätt att sitta och konstruera lektionspaket, men det är en helt annan sak att veta om de fungerar i verkligheten. Alla klasser är olika och behöver olika infallsvinklar, djup och stöttning. Men genom att i alla fall testa med ett par klasser så sorteras de största misstagen bort. Den här gången har vi två ettor på Augustenborgsskolan till vår hjälp. Elever och lärare är med och testar Vattensafari. Genom att studera vattenpölar, skapa egna och se förändringarna får eleverna börja fundera över var vattnet kommer från och var det tar vägen. Under besöket i takträdgården får de lyssna på sagor om de vilda djuren som bor på Augustenborg och hur vattnet har betydelse för dem. De får följa vattnets väg från taken ner i kanalerna och ut i dammarna. Detta ger ett en möjlighet att på ett lite tydligare sätt få syn på vatten, uppleva och fundera över vattnets kretslopp.

Barn håller i läsplatta.

I nästa månad påbörjas revideringarna och sedan är vi inte långt ifrån att lägga upp Vattensafari så att det blir tillgängligt för alla. Idag finns 26 lektionspaket i olika ämnen och för olika årskurser att ta del av via Pedagogiska kartor. Klicka på symbolen i kartan och läs mer. Du kan även läsa mer i foldern om Pedagogiska kartor