Växjös skolbibliotek i världsklass – vad är tricket?

I Växjö har man sen 10-15 år tillbaka en lång tradition av väl fungerande skolbiblioteksverksamheter. Skolbiblioteken i kommunen prioriterades högt och på kort tid utökades antalet skolbibliotekarier från 2 till 20. Men de senaste åren började denna trend peka nedåt.

Kommunen valde då att satsa på en halvtids samordningstjänst med uppdrag att vända trenden. Men istället för en samordnare blev det två och inte vilka som helst. Rebecca Borg och Eric Haraldsson delar på en 50% samordningstjänst och vid sidan om samordningsuppdraget arbetar de som skolbibliotekarier på två skolor i Växjö: Centrumskolan och Ringsbergskolan. Båda skolorna har utnämnts till att ha Skolbibliotek i världsklass. Och idag kan Växjö stoltsera med hela 5 skolbibliotek i världsklass!

Så vad är tricket? Varför fungerar det i Växjö? I maj i år åkte jag och mina kollegor Görel Reimer och Chris Munsey dit för att ta reda på mer. Att Rebecca och Eric tillhör Sveriges mest kompetenta skolbibliotekarier visste vi redan efter att ha hört dem berätta om sitt arbete vid flera tillfällen. Men nu ville vi se hur detta arbete gick till i praktiken. Därför tog vi tåget till Småland en tidig morgon i maj och här börjar vår film.

Se Chris Munseys fantastiska reportagefilm om Växjö – skolbiblioteksstad i världsklass.

Dina cookie-inställningar hindrar dig från att se innehåll från YouTube. Du kan enkelt ändra dina inställningar för Funktionella cookies, så att du kan ta del av innehållet.

Ewa-Lotta Carlsson, rektor Centrumskolan
Bild: Chris Munsey

När vi kliver in på Centrumskolan är rektor Ewa-Lotta Carlsson en av de första vi möter i korridoren och vi passar på att göra en spontanintervju direkt på plats. ”Jag kan inte bedriva min skolverksamhet utan mitt skolbibliotek” är det första Ewa-Lotta säger. Sen berättar hon kort och koncist hur hon tänker och motiverar sina val och det låter så självklart och enkelt.

Varför är det så enkelt för Ewa-Lotta och så svårt för andra rektorer?

Text: Karin Ahlstedt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto: Chris Munsey