Veckans boktips

I veckans boktips möter vi Alfie som bor i London vid förra seklets början. Han är bara fem år när första världskriget bryter ut och hans pappa tar värvning i armén. Fyra år senare har pappan fortfarande inte kommit hem och breven slutade komma för länge sedan. Alfie och hans mamma lever ett fattigt liv och för att ha råd med mat tvingas Alfies mamma arbeta dubbelt. Alfie känner att han måste axla rollen som karl i huset och börjar arbeta som skoputsare för att hjälpa till.

Stanna kvar och ge dig av är en spännande historia med mycket värme och humor. John Boyne, som skrivit boken är irländare och bor i Dublin. Han skriver både för barn och för vuxna. Pojken i randig pyjamas, hans mest kända verk, är utgiven i 50 länder. Det är alltså inte första gången som John Boyne tar sig an ämnet barn och krig – eller historiska teman över huvud taget. Många menar dock att Stanna kvar och ge dig av är författarens bästa bok hittills. Det är en är en gripande och stark historia som stannar kvar länge hos läsaren.

Dina cookie-inställningar hindrar dig från att se innehåll från YouTube. Du kan enkelt ändra dina inställningar för Funktionella cookies, så att du kan ta del av innehållet.

Den något kryptiska titeln på boken kommer av att “Stay Where You Are And Then Leave” (vilket är bokens originaltitel) var en order som soldaterna fick i skyttegravarna, när våg efter våg av soldater skickades upp. 

Text: Karin Ahlstedt