”Ge eleverna underlag för att göra ett underbyggt val”

Som samhällslärare på S:t Petri skola försöker Ludvig Torell göra politik begriplig och intressant för sina elever. Men hur kan man diskutera laddade och känsliga ämnen i skolan?

Dina cookie-inställningar hindrar dig från att se innehåll från Spotify. Du kan enkelt ändra dina inställningar för Funktionella cookies, så att du kan ta del av innehållet.

I det här avsnittet av Podagog Malmö berättar samhällsläraren Ludvig Torell på S:t Petri skola om hur han undervisar om politik för sina elever. I inledningen av kursen brukar han använda sig av en övning för att visa på att politik i själva verket handlar om väldigt praktiska saker; där målas ett scenario upp om att eleverna har överlevt en olycka och nu ställs inför en rad utmaningar på en okänd plats.

LÄS MER: Resursmaterial inför valet 2022 – samhälle och politik

Liksom många andra skolor har S:t Petri valt bort att låta de politiska partierna stå och informera vid sina bokbord i skolan. Istället har man bjudit in de åtta riksdagspartierna till ett par timslånga debatter kring några givna ämnen i skolans aula.

För att lära eleverna att argumentera för sina ståndpunkter har Ludvig Torell inställningen att kritisera och ifrågasätta alla lika mycket.

Lyssna på samtalet med Ludvig Torell för att ta del av hela intervjun!

Podagog Malmö är en podd som lyfter pedagogiken och arbetet i Malmö skolor och den görs av redaktionen på Pedagog Malmö. Bland gästerna finns pedagoger, rektorer och annan skolpersonal. Lyssna på podden här eller till exempel på Spotify!