Gå direkt till innehållet

Språkstörning – vad innebär det egentligen och vad kan man göra i skolan?

Publicerat: Skribent: Ida Rosqvist
Streckgubbe som ställer frågan: Språkstörning?

I dag är det internationell dag för att öka medvetenheten om språkstörning – DLD (Developmental Language Disorder) Awareness Day! Språkstörning är en av våra vanligaste utvecklingsrelaterade funktionsnedsättningar och kan ge stor påverkan på deltagande i skola och sociala sammanhang. Trots detta är det fortfarande en diagnos som är relativt okänd. Detta vill vi råda bot på genom DLD Awareness Day!

Men vad innebär språkstörning egentligen? Organisationen RADLD campaign har plockat ut tre viktiga saker som alla behöver känna till:

Frågor om språkstörning.

De har även gjort en kort film där elever med språkstörning intervjuar barn och vuxen med språkstörning samt en förälder. Det går att slå på svensk undertext till filmen!

Alltså:

Text om att DLD står står difficulties with talking and/or understanding.1. Språkstörning (DLD) innebär svårigheter med att prata och/eller förstå. Lite mer utförligt beskrivet innebär det svårigheter med att uttrycka och/eller förstå språk vilket såklart även påverkar förmågan att uttrycka sig skriftligt och att förstå texter.

Ibland delar vi in språk i olika områden, som i ”språktriangeln”/”språkpyramiden”. Det är en väldigt förenklad bild och inte riktigt hur språk och språkanvändning fungerar i praktiken men den kan ändå ge en liten bild av olika språkliga förmågor. Om man har en språkstörning kan man ha svårigheter med vissa eller alla områden och det här kan förändra sig över tid.
Triangel som visar skillnad mellan förstå och uttrycka med rubriken Språktriangeln.2. Språkstörning är vanligt men ofta dolt. Förekomst av språkstörning är cirka 7% (5-10% beroende på hur man mäter och vilka kriterier man använder). Framförallt i skolåldern kan det ofta misstas för koncentrationssvårigheter, beteendeproblematik, läs- och skrivsvårigheter eller ointresse.
Två gula gubbar i en mängd vita.
Skollogoped Julia Andersson har gjort den här sammanfattningen över hur språkstörning kan yttra sig i skolan:
Fakta om språkstörning.Och hur det kan kännas för eleverna:
Fakta om språkstörning för barn.
3. Rätt stöd är väldigt viktigt! Elever med språkstörning behöver ofta förutom högkvalitativ undervisning även anpassningar, extra träning av det som är svårt och strategier för hantera sina utmaningar. Dessutom kan det behövas stöttning i kamratrelationer och framförallt förståelse för svårigheterna från omgivningen!

Skärmbild med fyra tecknade gubbar.

Response to intervention (RTI) är en modell för hur olika typer av stöd inom skolan kan organiseras. Såhär kan RTI-modellen se ut för att stötta språkutveckling i pedagogisk verksamhet:

Triangel visar response to intervention, RTI.

För elever med språkstörning är det oftast inte tillräckligt med (språkutvecklande) undervisning av god kvalitet eller att jobba extra i mindre grupp utan det behövs individanpassat stöd utifrån det specifika barnets behov. Vi har bäst evidens för när detta stöd ges direkt av logoped (som är specialtränad i hur detta genomförs).

Skollogoped är ju (ännu) inte en lagstadgad profession i elevhälsan, men som jag bloggat om tidigare ser fler och fler skolor och kommuner vad vi kan bidra med och väljer att anställa skollogoped.

Vad mer kan man göra i skolan för att stötta elever med språkstörning? Materialet Att arbeta med språkstörning i förskola och skola från SPSM ger många bra tips. Bildstöd kan vara ett bra stöd på många olika sätt vilket vi har en hel inläggsserie om här på skollogopedbloggen. Kolla inlägget Bilder som kommunikationsstöd för länkar till samtliga inlägg.

 

 

Nu hoppas jag att  medvetenheten om språkstörning har ökat för er bloggläsare. Som avslutning kan ni testa era kunskaper med det här quizet:

Frågor om språkstörning.

Vill du veta mer om språkstörning kan jag rekommendera att kolla in Forskningsbloggen av logoped Anna Eva Hallin och Logopedforumbloggen som samlat massor av tips om information kring språkstörning.

6 Kommentarer

 1. Om man har en språkstörning och har problem med inlärning som läsning mm. Betyder det att det blir särskola ? Känns fel.

  1. Hej!

   Målgruppen för grundsärskola är barn som bedöms inte kunna nå upp till grundskolans kunskapskrav därför att de har en utvecklingsstörning (numera kallat intellektuell funktionsnedsättning). (Även elever som har fått en betydande och bestående begåvningsmässig
   funktionsnedsättning på grund av hjärnskada p.g.a. av yttre våld eller kroppslig sjukdom kan räknas till målgruppen.)

   Det krävs att en psykologutredning resulterat i diagnosen intellektuell funktionsnedsättning samt en pedagogisk, medicinsk och social bedömning innan en elev kan bli aktuell för mottagande i grundsärskola. De fyra utredningarna ska svara på om eleven tillhör målgruppen för grundsärskolan: förklaras elevens svårigheter av diagnosen intellektuell funktionsnedsättning och bedöms eleven inte kunna nå kunskapskraven i grundskolans läroplan?

   Om eleven har en ”utvecklingsrelaterad språkstörning” (engelska: DLD) och inte en intellektuell funktionsnedsättning ingår eleven inte i målgruppen för särskolan. DLD kan ge stor påverkan på inlärningen i många (alla) ämnen, och eleven kan också ha andra tilläggssvårigheter som t.ex. dyslexi men för att mottas i grundsärskolan krävs diagnosen intellektuell funktionsnedsättning (eller begåvningsnedsättning p.g.a. skada eller sjukdom).

   Intellektuell funktionsnedsättning är förknippat med språkliga svårigheter och vi kan då säga att eleven har en ”språkstörning associerat med intellektuell funktionsnedsättning” vilket kan göra det lite förvirrande.

   Ibland kan det vara så att en elev har diagnosen språkstörning (DLD) men efterhand blir andra svårigheter tydligare och en psykologutredning kan då ibland visa att eleven uppfyller kriterierna för intellektuell funktionsnedsättning. Det kan då bli aktuellt att fundera över om grundsärskola passar elevens behov bättre.

   Här står det lite mer om vad som gäller för särskolan: https://www.skolverket.se/regelverk/juridisk-vagledning/malgruppen-for-grundsarskola-gymnasiesarskola-och-sarskild-utbildning-for-vuxna-1.126414

   Hoppas det gjorde det lite tydligare!

 2. […] fem till sju procent har en lätt till måttlig. Här kan du läsa hela artikeln och om du klickar här hittar du ett inlägg kring vad skolan kan göra när en elev med språkstörning […]

  1. Hej! Fin sida. Jag blev nyfiken på artikeln du nämner med prevalens 7,5%. Du hänvisar till den i detta svar, men jag hittar den inte. Tacksam för hjälp och vägledning!
   Vänliga hälsningar Ulrika S Lorentzon

 3. Hej Ida,
  jag undrar om du själv har gjort ”Språktriangeln” lite högre upp här på sidan eller om det är en omarbetad version, och iså fall varifrån har du fått den?

  Nyfiken skollogoped Linnea Fredriksson

  1. Hej Linnea! Det är jag som har gjort den här varianten av språktriangeln/språkpyramiden. Men själva konceptet har hängt med länge och det finns en del olika varianter. Jag vet faktiskt inte var det kommer från från allra första början. /Ida

 4. Hej Ida!

  Jag jobbar som skollogoped i Mölndal och undrar om jag får låna din språktriangel-bild till ett inlägg i logopedbloggen på Pedagog Mölndal (motsvarande Pedagog Malmö). Hänvisar självklart till dig och er blogg här i så fall!

  Vera

Kommentera

Din e-post publiceras inte. Obligatoriska fält är markerade med *

Den här sidan skyddas av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och användarvillkor gäller.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

I enlighet med den allmänna dataskyddsförordningen (EU 2016/679), GDPR, och kompletterande nationell lagstiftning lämnar grundskoleförvaltningen i Malmö stad följande information om behandlingen av dina personuppgifter som sker när du väljer att kommentera artikel eller videoinslag på Pedagog Malmö. Läs mer här!