Code Week är igång – Häng med på programmeringsfesten
Fira språket!
Eller kanske som poeten Stig Johansson uttrycker det: ”Alla dessa dagar som kom och gick, inte visste jag att det var livet”. Men vissa dagar kan vara extra viktiga att nypa fast vid och kanske till och med vara förberedd på eftersom de uppträder regelbundet. Jag tänker naturligtvis på alla dessa språkdagar som UNESCO instiftat och som bör uppmärksammas i förskolan. Om det nu finns instiftat någonting så värdefullt som Internationella barnboksdagen eller Teckenspråkets dag så måste det uppmärksammas på förskolan – det är ju själva poängen med dagen. Därför följer här en liten lathund (eller årshjul) till alla de dagar som firar språket och läsningen. Skriv ut och sätt upp på kylskåpet! Eller ännu bättre: adoptera alla eller några av dagarna och förvandla dem till högtidsdagar på just din förskola!
21 februari: Internationella modersmålsdagen
20 mars: Världsberättardagen
21 mars: Internationella poesidagen
23 april: Världsbokdagen
14 maj: Teckenspråkets dag
8 september: Internationella läskunnighetsdagen
26 september: Europeiska språkdagen
26 oktober: Internationella skolbiblioteksdagen
10 december Nobeldagen
Dessutom: i slutet av mars eller i början av april varje år presenteras vinnaren av Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA-priset) För den som vill fynda billiga barnböcker kan passa på datumet den 21 februari då den officiella bokrean startar. Sist men inte minst: i maj firar vi Språkvecka i Malmö – i alla fall under de år då det inte rasar pandemier över världen.
Ungefär så skulle ett årshjul för de alldeles speciella språkdagarna se ut. Men språket firar vi alla dagar på förskolan, oavsett datum och oavsett språk.