Mallar och metoder på Malmö delar!

alt=””
Att stödja elever i deras språkliga utveckling och resonemangsförmåga är en central del av undervisningen, oavsett ämne. Denna vecka har Malmö delar fokus på pedagogiska mallar och modeller som kan användas för att arbeta med olika texttyper, hjälpa eleverna att bemästra svåra ord samt resonera om orsaker och samband. Med dessa praktiska stödstrukturer får eleverna hjälp att utveckla både språk och tänkande.

Texttyper med exempel, struktur och arbetsgång

Letar du efter resurser som tydliggör språkliga krav på olika texttyper? Då rekomenderar vi följande som innehåller textexempel med syfte, struktur och språkliga drag:

Utveckla dina resonemang i Samhällskunskap och SO

Det här arbetsområdet är språkutvecklande och handlar om att utveckla elevernas förmåga att resonera, främst kring orsaker. Ta del av dokument som förklarar, förtydligar, exemplifierar och konkretiserar vad det innebär att resonera. Innehållet vänder sig till både dig och dina elever. Välj dokument med ett innehåll som just du behöver.  

Fiffig metod för att fånga svåra begrepp

Metoden ”Concept attainment” (begreppserövrande) är ett sätt att hjälpa elever att kunna och förstå ord och begrepp. Allra bäst funkar det för abstrakta begrepp eller koncept. Med concept attainment börjar undervisningsaktiviteten i begreppets innehåll och inte i glosan – eleverna får en förståelse för vad begreppet innebär redan innan de lärt sig själva ordet.

Det är ett spännande sätt att närma sig ett begrepp och det brukar bli livliga diskussioner i klassrummet vilket gör ordet relevant redan från början. 

Begreppskort

Begreppskort kan användas för att fördjupa förståelsen för ord och begrepp inom till exempel naturkunskap och samhällskunskap.

På begreppskortet presenteras ordet med en kort förklaring, närliggande begrepp, en lista på egenskaper samt några exempel. Dessutom visas hur ordet böjs, uttalas och hur det kan användas i en mening.

Hoppas ni har nytta av tipsen! Vi önskar er en fin vecka!

Annika och Lena/Redaktörer på Malmö delar