Naturpedagog framför bikupor.
— Det har varit en glädje att åka hit varje dag. Jag trivs så bra här och det finns alltid något att göra, säger Birger Emanuelsson. Foto: Mette Mjöberg Tegnander

”Jag hoppas bussarna fortsätter gå ut till Torup”

I 23 år har naturpedagogen Birger Emanuelsson träffat Malmös skolelever och skapat viktiga möten med naturen. I år tar han emot Skånes naturvårdspris för sina insatser, men det har också blivit tid för honom att gå i pension.

Ute på den Gamla skolan vid bokskogen i Torup har skolelever snickrat fågelholkar, odlat grönsaker och utforskat naturen tillsammans med Birger Emanuelsson. Ifrån en av alla fågelholkar piper talgoxeungar och inne i växthuset gror majs, zinnia och solrosor.

— Det bästa med mitt yrke är att se hur positivt betingade barnen blir när de kommer ut i skogen. Det händer något med eleverna här, vissa elever släpper plötsligt sina gamla roller i gruppen. Skolpersonal berättar ofta att de plötsligt ser nya positiva sidor hos eleverna. Sidor som de inte sett förut, berättar Birger Emanuelsson.

Vad tror du det beror på?
— Barnen blir lugna av att komma ut i naturen. Sedan känner man sig nog inte så tuff som 10-åring när man står här och tar in de här gigantiska 100åriga träden. Barnen visar också mycket uppskattning, en favoritaktivitet är att laga mat över öppen eld. En del barn berättar att det är första gången de ser en riktig levande eld. Det är väl något djupt instinktivt som vi människor har i oss att vilja vara nära en eld.

Arbetskläder för biodling hänger i en hall.
Inne i Gamla skolan i Torup hänger utrustning som eleverna använder när de möter bina.

Många minnen från naturskolan

På baksidan av huset står flera bikupor uppställda och bina jobbar för fullt i sommarvärmen. Många barn har hunnit vara med och lyfta på locket och lära känna bisamhällena och så småningom även smaka på honungen. Om man någon gång skulle ha vägarna förbi Torup, så kan det vara just där man finner Birger Emanuelsson, eller några meter bort där han gärna spanar mot den bebodda uggleholken. Bin och ugglor är nämligen favoritdjuren.

Om man bortser från alla fåglar och smådjur som rör sig över tomten, så är Birger Emanuelsson relativt ensam ute på skolan när skolklasserna åkt hem. Men han minns med värme tiden då Naturskolan fortfarande fanns i Malmö stad. Då arbetade sju naturpedagoger tillsammans och tog med skolbarn till bland annat Käglinge, Beijers park och Torup.

— Vi hade betydligt mer muskler då för att ta ut barnen. Vi byggde också ett litet hus tillsammans med barn och lät dem vara med under alla moment. Det tog 1,5 år att bygga. Vi borde verkligen ha en Naturskola även idag. Vi är den tredje största staden i Sverige och här finns så många barn. I Stockholm finns 10 naturskolor, säger Birger Emanuelsson.

Naturpedagog sitter utanför ett trähus.
Birger Emanuelsson utanför friggeboden som byggdes tillsammans med skolbarn under Naturskolans tid.

— Men sedan har jag ju ett väldigt fint samarbete med Cecilia Hansson som arbetar med Gröna Skolgårdar på Pedagogisk inspiration. Hon ser till att det löser sig med bussar och att de tar sig ut hit, vilket annars är en utmaning. I nuläget betalar Pedagogisk inspiration alla bussar, säger han.

Att se till att barn och unga får uppleva naturen är en viktig uppgift för skolan menar Birger Emanuelsson och beskriver det som farligt att hålla dem borta från den.

— Det är inte ovanligt att jag vid terminsstarterna möter barn som haft ett helt sommarlov i Malmö men inte varit vid havet en endaste gång. Det känns så sorligt att höra, särskilt när det är en så lärorik miljö och gratis. Jag kan också sakna att det inte prioriteras att låta gymnasieleverna komma ut hit till Torup. Förutom alla aktiviteter med bina kan till vi exempel erbjuda längre vandringar här i de här fina omgivningarna. Här finns så mycket att uppleva, säger Birger Emanuelsson.

Lärdomar från livet som naturpedagog

Vägen till att bli naturpedagog började då Birger Emanuelsson utbildade sig till biolog på 1980-talet men insåg att det var brist på jobb. Han fick istället jobb på en mellanstadieskola i Eslöv och insåg hur roligt det var att arbeta som lärare. Som utbildad lärare arbetade han först 12 år i Lunds kommun. Han arbetade också med Barnens skog och för att öka mångfalden vid Sankt Hans backar i Lund, men landade slutligen i Malmö.

— Det har varit en glädje att åka hit varje dag. Jag trivs så bra här och det finns alltid något att göra. Om jag inte förbereder inför skolklasserna så är det ved som ska huggas, bina behöver skötas om och dammen behöver fyllas på med vatten. Eftersom vi har odlingskurser här ute så finns det en del odlingar att sköta om och så klart alla våra fruktträd. Vi har även en jättefin skogsträdgård tillsammans med trevliga grannar på Friluftsgården, säger han.

Vad har du lärt dig av att arbeta som naturpedagog alla dessa år?
— Att aldrig underskatta barns tankar och känslor. Sedan har också jag insett att alla barn i yngre åldrar är lika fascinerade av att på egen hand få leta efter småkryp som gråsuggor och myror. Det är helt enkelt ett idiotsäkert kort, säger Birger Emanuelsson och skrattar varmt.

— Som jag nämnde innan så uppskattar också de allra flesta barn när vi tar fram våra stora wokpannor och lagar mat över öppen eld, lägger han till.

Naturpedagog håller upp uppstoppad uggla.
Uggla är ett av Birger Emanuelssons favoritdjur, här inne i Gamla skolan i Torup.

Bin och barnbarn i fokus

Något som varit en glad överraskning för Birger Emanuelssons är att han mött gamla elever när han själv leder studiecirklar i biodling på fritiden. Men han erkänner att det känns lite märkligt att inse att eleverna hunnit bli medelålders. Men det är roligt att få dela intresset med bin även utanför arbetet. Hemma i Lund har han själv 5 kupor och i år har han redan slungat 119 kilo honung. Som pensionär kommer bina få ännu mer tid, men även alla barnbarn.

Hur känns det nu att få Skånes naturvårdspris?
— Jag har inte riktigt hunnit ta in det, men jag är så klart väldigt glad och känner mig hedrad. Den 6 juni kommer jag delta vid en ceremoni i Stadshallen och ta emot priset.

Slutligen, om du fick drömma stort, vad händer här ute i Torup och i Malmö om 23 år?
— Då är Naturskolan igång igen och det finns stor tillgång till bussar som kan ta med elever ut från stan. Då kommer så många barn som möjligt ut i naturen och det finns också fler områden avsätta för att uppleva naturen. Jag hoppas att bussarna fortsätter att gå ut till Torup. Det har hänt flera gånger när jag säger hejdå till elever att de utbrister: : ”Detta var den roligaste skoldagen någonsin.”

Ett vaxark till biodling.
På fritiden leder Birger Emanuelsson en studiecirkel om biodling.