
Föräldraguidning ger bättre relationer inom förskolan
Polisernas lista över vad ungdomar kan tvingas till om de fastnar i gängkriminalitet börjar med “ta emot och hantera pengar” och slutar med grövsta tänkbara brott. På barnens stolar, utspridda i en U-formad sittning i det största rummet på Nydala förskola, sitter ett femtontal vårdnadshavare tillsammans med förskolepersonal och representanter för bland annat socialtjänst, och följer koncentrerat vad som projiceras på duken.
– Droghandel är ofta vägen in; man börjar sälja lite för att tjäna extra pengar, men påhittade skulder kan snabbt göra att man tvingas utföra andra uppdrag för att betala tillbaka; förvara handgranater eller något ännu värre, säger kommunpolisen Johannes Dontsios.
Varför prata om gängkriminalitet med vårdnadshavare redan i förskolan? Gezim Isufi är rektor för Maryhill, Frövik och Nydala förskolor, i vad polisen klassar som ett av Malmös särskilt utsatta områden.
– Tyvärr behöver vi lägga fokus också på detta och här vill vi jobba förebyggande, att redan i förskolan skapa en medvetenhet om detta. Det finns ingen institution där det är så fördelaktigt att prata och jobba förebyggande som i förskolan. Det främjande perspektivet, “hur vill vi ha det?”
Kollegan Kathrine Haugland, rektor för fyra förskolor i Lindängen, är på besök den här eftermiddagen för att vara med på Nydalaförskolans initiativ till dialogforum. Hon håller med om att förskolan har en unik möjlighet att lägga en positiv grund tidigt i utbildningssystemet.
– I förskolan har vi relationer till föräldrarna på ett helt annat sätt än i skolan. Och barnen är små, det skapar tajtare relationer till pedagogerna.
Förskolorna i Nydala arbetar med föräldrakoordinatorer och Gezim Isufi beskriver det här initiativet som en del av deras visionsarbete, “barnens värld”. På samma sätt som koordinatorerna ska vara en länk mellan vårdnadshavare och det samhället, i stort som smått, är den här träffen ett försök till att samverka på nya sätt.
– Alla i våra nätverk med olika institutioner, myndigheter och föreningar har en vilja att göra något bra, men det är sällan vi gör det tillsammans. Jag vet inte om det har att göra med strukturella eller organisatoriska hinder. Sekretessen mellan myndigheter hindrar oss att göra vissa saker, men det skulle inte behöva hindra oss från att jobba förebyggande och främjande, säger Gezim Isufi.
Johannes Dontsios och områdespolisen Martin Andiani fortsätter sin presentation och tipsar om vad man som vårdnadshavare ska vara uppmärksam på när barnen blir lite äldre.
– Håll koll på vad barnen gör i telefonen, vissa får swishat stora summor till sig som de sedan ska plocka ut kontant och lämna över. Plötsligt är de del av ett stort bedrägeri.
På Nydalaförskolorna har de arbetat mycket med begreppet samhällsansvar; hur tar man ett större samhällsansvar utöver sin profession? Gezim Isufi ingår i en lokal del av samverkansgruppen Öra mot marken, tillsammans med bland andra polis, räddningstjänst och kulturförvaltningen. Det var i samband med en sådan träff som idén till förskoledialogen föddes.
– Vi går igenom vad som hänt i veckan i de olika områdena. Vi delger sådan information vi kan dela, vilket är väldigt värdefullt för alla inblandade. Vi tänkte, kan vi inte bara ta ytterligare ett steg och bjuda in även vårdnadshavare för att delge vår kunskap?
Samverkansmötet var också något som efterfrågades av vårdnadshavarna själva när föräldrakoordinatorerna gjorde en enkätundersökning om tryggheten i området. Under premiärträffen blir det tydligt att det är ett efterlängtat forum; funderingarna och reflektionerna är många vid sidan om polisens dragning. Gezim Isufi hoppas på en fortsättning, åtminstone någon gång om året.
– Det behöver finnas rutiner, men det behöver också finnas en vision innan vi skapar de här rutinerna. Och visionen är egentligen enkel: vi gör det tillsammans. Jag tror inte det räcker att varje verksamhet eller organisation jobbar i sina egna spår. Personer som har mer mandat att fatta beslut behöver göra så att vi kan skapa strukturer och rutiner. Det här ska bli spännande, vi vet inte riktigt var det landar. Har man en vision och en dröm om något och är ihärdig brukar det faktiskt ge resultat.