Desireé Dahlgren står framför en whiteboardtavla.
Desireé Dahlgren. Arkivfoto: Fredrik Thunberg

”Roligast att få vara en kreativ lärare”

Serien "Skicka vidare" är tillbaka! Först ut för terminen är Desireé Dahlgren på Geijerskolan.

Serien ”Skicka vidare” är tillbaka! Först ut för terminen är Desireé Dahlgren på Geijerskolan, som svarar på frågorna från Erik Hallström.

Erik Hallström skriver: ”Jag skulle vilja skicka vidare till Desiree Dahlgren som jobbar på Geijerskolan. Jag är djupt imponerad av hennes engagemang, uppfinningsrikedom och omtanke om sina elever.”

– Varför valde du ditt nuvarande yrke?

– Jag kände redan som tonåring att jag ville arbeta med barn/unga, och jag hade en dröm om att förändra världen till det bättre. När jag insåg att det var ett ganska stort mål så insåg jag att en bra början är att kunna påverka barn/unga i skolans värld. Att få arbeta med ”Allas lika värde” har alltid varit min drivkraft och de tankarna passar ju bra inom ramen för undervisning. Jag insåg ganska fort att jag hamnat rätt =).

– Vad klarar du dig inte utan i ditt yrke?

– Min dator, drive, en bra chef (som jag har) och alla härliga kollegor. En kopp kaffe kan också göra en dag bättre=). Och givetvis alla elever!

Läs mer: Här hittar du alla ”Skicka vidare”

– Jag upplever att du är otroligt bra på att fånga dina elever genom bland annat testa nya undervisningsmetoder och inspirera dina elever. Var hämtar du själv inspiration ifrån?

– Kul att höra, tack! Min handledare under lärarutbildningen lärde mig att ”våga tänka utanför boxen”. Jag har genom åren vågat testa nya och ibland galna saker och drivkraften och inspirationen har jag hämtat från mina elever. Att se/höra eleverna i sitt lärande och vara engagerade i det vi gör, deras glädje, det inspirerar mig till att våga fortsätta att testa nytt. Jag vågar lyssna in elevernas tankar och att vara i detta sammanhang varje dag är också inspirerande.

Läs mer: Intervju med Desireé Dahlgren om kooperativt lärande

– Varför valde du att utbilda dig till lärare för just mellanstadiet?

– Jag älskar de spontana diskussioner och samtal som vi för kring värdegrund, se hur eleverna lär tillsammans och av varandra, att alla är viktiga. De har kommit längre i sin kunskapsutveckling och de ställer roliga och utmanande frågor. Det händer alltid något kul och en dag är aldrig den andra lik. Jag gillar utmaningen att våga plocka fram elevernas barnasinne och utmana deras förväntningar. Jag tänkte först läsa till idrottslärare men så brinner jag för klasslärarskapet och att få forma en klass.

– Vad är det roligaste med ditt jobb?

– Att få vara en kreativ lärare och skapa meningsfulla och roliga lektioner, när eleverna känner att de lyckas och framförallt att vi skrattar mycket tillsammans.

– Vem vill du skicka vidare till?

– Jag skulle vilja skicka vidare till Karolina Blom Lindskog som är rektor på Husieskolan. Din första tjänst som biträdande rektor var på Geijerskolan och jag tycker att det har varit spännande att få följa din resa. Jag ser dig som en oerhört karismatisk person och jag har också sett hur du utvecklats i ditt ledarskap. Jag har lärt mig mycket av att lyssna på dina tankar.

– Vilka uppgifter lägger du mest tid på?
– Vilken är din roligaste utmaning i höst?
– Hur skulle du beskriva din roll som rektor med fem ord?